Autor Política
3 octubre 2014 a 11:30

Catalunya rebrà el percentatge d’inversió més baix des del 1999 als pressupostos del 2015

3 Flares 3 Flares ×

El conseller Santi Vila i la patronal Cecot han criticat la xifra

Quadre d'inversions a Catalunya // Imatge cedida per Cecot

Quadre d’inversions a Catalunya // Imatge cedida per Cecot

La patronal Cecot va manifestar ahir la seva indignació per la insuficient inversió que rebrà Catalunya dels Pressupostos Generals de l’Estat per l’any vinent, presentats el passat dimarts pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. En un comunicat, la Cecot va remarcar que Catalunya rebrà un 9,5% del total, la qual cosa no suposa ni a la meitat del que aporta al PIB nacional (19%), representant un 16% de la població.

A criteri de la patronal catalana, la infrainversió permanent i sistemàtica que pateix Catalunya des de fa trenta anys, penalitza la capacitat de generació de riquesa del territori productiu i industrial més important del conjunt de l’Estat. Així mateix, adverteix que es tracta d’una  “decisió poc equitativa, ineficient, insostenible i poc intel·ligent, on no hi ha racionalitat econòmica ni esperit de generar competitivitat de país, sobretot considerant que les arques públiques es nodreixen del retorn de la inversió”.

Aquest compromís recollia que la inversió fos, com a mínim, l’equivalent el seu PIB durant uns anys. És per tot això, que la Cecot reclama un compliment mínim dels compromisos polítics adquirits en matèria d’inversió, tal com recull la disposició addicional tercera de l’Estatut, en el qual el compromís pretén compensar en part el dèficit històric d’inversions de l’Estat a Catalunya

Santi Vila: “(els Pressupostos de l’Estat) posen en risc la recuperació econòmica”

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va criticar també els Pressupostos Generals de l’Estat pel 2015 lamentant que són uns comptes “novament obsessionats” per l’Alta Velocitat Espanyola (AVE).

Segons el conseller, “el Govern d’Espanya hauria d’haver mostrat el seu compromís amb la filosofia de fons del que ha de ser sortir de la recessió econòmica i del que ha de ser tenir un tracte que corregeixi les discriminacions que s’han patit a Catalunya els darrers anys”. Per aquest motiu, va afirmar que tant des de Madrid com des de Catalunya es reprovaran els pressupostos. “Més de 2.400 milions del pressupost que s’aprova són per a l’extensió de la xarxa alta velocitat en regions que no tenen res a veure amb reactivació econòmica a curt termini i que, per tant, només es regeixen per un criteri estrictament polític”, va apuntar.

Vila va afirmar que els pressupostos de l’Estatposen en risc la recuperació econòmica i de nou discriminen clarament Catalunya“, assegurant que les comunitats autònomes més castigades són les del corredor mediterrani, Catalunya i la Comunitat Valenciana, “dues de les regions que tots hem convingut que havien de ser tractores per consolidar la sortida de la recessió”.

3 Flares Twitter 1 Facebook 2 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×