Autor Societat
15 octubre 2014 a 17:00

Demà, simulacre de les 84 sirenes de Protecció Civil

5 Flares 5 Flares ×

Prova d’alerta d’accident químic a 37 municipis

Pòster d'avís del simulacre de les 84 sirenes d'avís de risc químic // Imatge del web de la Generealitat

Pòster d’avís del simulacre de les 84 sirenes d’avís de risc químic // Imatge del web de la Generealitat

Demà dijous 16 d’octubre a les 10.00h, les 84 sirenes d’avís de risc químic de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT, s’activaran als 37 municipis on estan ubicades.

El so d’aquestes sirenes és perceptible en una àrea de 137Km2 i la seva activació es realitza dos cops l’any. L’objectiu és comprovar el seu funcionament i familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic. Durant la prova també es realitzarà un enviament massiu de missatges a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació mòbil gencat.mmobi/pcivil, per avisar la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en cas d’accident químic real.

Els municipis que participaran al simulacre són Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea, Flix, Tortosa, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou, Castellgalí, Barcelona i Les, on la sirena es posarà en funcionament en mode silenciós degut a que l’empresa ha suspès temporalment la seva activitat.

L’alarma consta de tres senyals d’un minut de durada, separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja s’ha finalitzat el risc químic se sentirà el so final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Protecció Civil de la Generalitat i els 37 ajuntaments dels municipis participants han informat a les escoles i centres educatius per tal que aprofitin la ocasió per realitzar un exercici de confinament, la mesura més segura en cas de risc químic, sempre que les autoritats no indiquin l’evacuació o una altra mesura. D’aquesta manera, 9.000 alumnes i professors d’escoles d’11 municipis han confirmat que faran l’exercici de confinament. Aquests centres són els de Riells i Viabrea, Martorell, Sant Boi del Llobregat, el Morell, els Pallaresos, Constantí, Tarragona, Tortosa, Flix, Abrera i l’Hospitalet de Llobregat. A més, també s’ha informat de la prova als 400 centres educatius implicats amb consells específics.

La Direcció General de Protecció Civil ha distribuït 50.000 flyers i 4.600 cartells avisant de la prova als ajuntaments afectats, al Port de Barcelona i al Consorci de la Zona Franca. També s’ha informat a través de diverses piulades amb el coixinet #provasirenes a través dels twitter @emergenciescat i @112 en cinc idiomes, així com també a través del Facebook de Protecció Civil.

A través del compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat, amb més de 57.000 seguidors, també s’informarà en temps real. En aquest sentit es demana als veïns dels 37 municipis participants que utilitzin el twitter perquè informin si han escoltat la sirena i des de quin barri adjuntant l’etiqueta #provasirenes. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 per tal que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de saber des d’on s’escolten i si se sent correctament. Aquesta informació també s’obtindrà amb els observadors repartits pel territori per comprovar que el so s’escolta en la zona de cobertura de les sirenes.

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és tancar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís tancant portes i finestres i apagant la ventilació per tal d’evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. És molt important no anar a recollir els nens a l’escola o els avis de la residència ja que els centres ja estan formats per actuar en casos d’emergència. Altres mesures de protecció són no usar el mòbil si no és imprescindible per tal de no col·lapsar les línies, i si s’és dins d’un vehicle, cal sortir-ne i tancar-se dins de l’edifici més proper.

L’exercici de l’activació de les sirenes es farà per sectors de risc i en diferents fases de la següent manera:

Sector Químic del Llobregat – Vallès Occidental i Bages

 • Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès
 • Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat
 • Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes
 • Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras
 • Sant Andreu de la Barca: Ajuntament
 • Castellbisbal: Urbanització Costablanca
 • Castellgalí: Polígon Pla del Camí

A les 10.00h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 10.10h sonarà el final de l’alerta.

Sector Químic del Vallès Oriental – Vallès Occidental

 • Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF
 • Canovelles: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la de Granollers
 • Montornès del Vallès: Dins les instal·lacions de Repsol i Turó de les Tres Creus

A les 10.20h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 10.30h sonarà el final de l’alerta.

Flix i Tortosa

 • Flix: Turó del Castell Vell i Punta del Canó
 • Tortosa: Polígon Campredó

A les 10.40h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 10.50h sonarà el final de l’alerta.

Sector Químic del Llobregat – Barcelonès

 • Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín
 • Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l’Erm i Instal·lacions TRAM
 • Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis
 • Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda
 • Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell
 • El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre
 • Viladecans: Parc de la Torre Roja
 • Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l’Estel – Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina)

A les 11.00 h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 11.10h sonarà el final de l’alerta.

Polígon Nord Tarragona

 • Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/ Dr. Mestres)
 • El Morell: CEIP Ventura Gassol
 • La Pobla de Mafumet: Casal Municipal – C/ Molí Fenche
 • Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/ Pau Claris amb Av. President Macià
 • Els Garidells: Ajuntament
 • Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament
 • Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial
 • Tarragona Nord: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix)

A les 11.20 h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 11.30h sonarà el final de l’alerta.

Polígon Sud Tarragona

 • Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d’Assistència Primària i Empresa d’aigües AITASA); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l’Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Zona Portuària (Dins empresa Kemira Ibèrica S.A); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del SerralloM IES Vidal I Barraquer; Universitat Laboral
 • La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament
 • Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col.legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l’Aquópolis); Col.legi públic Sant Bernat; Col.legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca
 • Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Av. de la Pedrera)

A les 11.40 h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 11.50h sonarà el final de l’alerta.

Les

 • Les: Neolectra Aran, S.L.U Edifici Ajuntament. Aquesta sirena es posarà en funcionament en mode test silenciós (la sirena s’activarà emprant una freqüència no audible per l’oïda humana; però, alhora, permetrà verificar el correcte funcionament de l’equipament) ja que l’empresa ha suspès temporalment la seva activitat.

A les 12.00h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 12.10h sonarà el final de l’alerta.

Sector Químic de la Tordera

 • Gualba: Prop de la Batllòria (barri de Sant Celoni); Junt a Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix
 • Sant Celoni: Barri Borrelles (C/ Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu Municipal
 • Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal

A les 12.20h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 12.30h sonarà el final de l’alerta.

Port de Barcelona i Zona Franca

 • Barcelona: Port (Cruïlla C/ Y amb C/ nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/ E amb C/ 3 i Cruïlla C/ 50 amb C/ 4)

A les 12.40h s’activarà en alerta de les sirenes i a les 12.50h sonarà el final de l’alerta.

 

Flyer d’avís del simulacre de sirenes i Poster d’avís del simulacre de sirenes.

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 5 Flares ×