Autor Economia
12 desembre 2014 a 17:15

L’IPC frena la seva caiguda però baixa un 0’1% Catalunya

3 Flares 3 Flares ×

Els preus cauen des del juliol

IPC

Els preus dels productes frescos sí que han augmentat aquest novembre // Imatge extreta del Web Wikimèdia Commons

Els preus han tornat a caure el novembre a tot l’Estat. L’indicador de referència per mesurar la inflació, l’Índex de Preus del Consum (IPC), ha registrat un descens del 0’1% a Catalunya i d’un 0’4% a Espanya el darrer mes. L’abaratiment de l’electricitat i dels carburants, que estan a mínims històrics, han estat els principals factors que han allargat per cinquè mes consecutiu la davallada dels preus.

Catalunya és la comunitat autònoma de tot l’Estat que ha registrat una baixada més lleu de l’IPC, al costat del País Basc i les Illes Balears. La dècima de caiguda que s’ha computat al Principat està molt per sota de la mitjana espanyola, de quatre dècimes, que s’ha enfilat com a conseqüència de la davallada dels preus que s’ha produït a comunitats com Astúries, Cantàbria o les Canàries, amb baixades d’entre el 0’6 i el 0’7%.

L’abaratiment dels carburants i dels lubricants ha provocat una baixada de preus generalitzada en el sector del transport, un dels que ha impulsat la disminució de l’IPC. L’abaratiment del petroli, que l’OPEP no va voler contenir frenant-ne la producció, ha permès que es mantingués el descens. Els aliments frescos, les begudes no alcohòliques i el calçat i la roba han registrat un lleuger repunt durant el mes de novembre, però el seu augment no ha pogut compensar la caiguda de la resta de preus.

Amb el darrer mes, l’economia espanyola porta cinc mesos de descens de l’IPC. Els preus cauen des del juliol, però, tot i l’evidència de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el govern espanyol es nega a admetre que Espanya ha entrat en deflació. L’executiu de Rajoy espera que l’estancament de l’economia europea faci reaccionar al Banc Central Europeu, que de moment no ha estat capaç d’engegar mesures eficaces d’estímul.

3 Flares Twitter 1 Facebook 2 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×