Autor Societat
12 desembre 2014 a 14:30

Lliurament de les Medalles de la Ciutat 2014

0 Flares 0 Flares ×

Montserrat Ponsa, la Societat Amics de la Unió i l’Editorial Alpina, guardonats de l’any

El lliurament de les Medalles de la Ciutat es durà a terme al Teatre Auditori de Granollers

El lliurament de les Medalles de la Ciutat es durà a terme al Teatre Auditori de Granollers // Imatge del web del Teatre Auditori de Granollers

Avui divendres 12 de desembre a les 20.00h, l’Ajuntament farà l’entrega pública de les Medalles de la Ciutat de Granollers 2014 a Montserrat Ponsa, la Societat Coral de la Unió i l’Editorial Alpina. L’acte tindrà lloc al Teatre Auditori de Granollers.

Montserrat Ponsa i Tarrés, nascuda al Pont de Vilomara l’any 1937, ha estat premiada per defensar la justícia social, la pau i els drets humans, així com per manifestar-se en una llarga activitat pública. Va participar, per exemple, en la Marxa per la Pau en contra de la guerra i les armes nuclears l’any 2009, i va col·laborar amb la Fundació Cultura de Pau, fruit de la qual en va sorgir el llibre “Caminos de paz”. El compromís ciutadà de Ponsa es va manifestar especialment durant la transició, amb la seva preocupació per l’ensenyament públic i la defensa de la llengua i cultura catalana, compartides amb el seu marit Oriol Muntanya i Tuset, que va rebre la Medalla de la Ciutat l’any 2005.

Ponsa també va ser jutgessa de pau a l’Ametlla del Vallès, membre del Patronat de la Fundació de l’Orquestra de Cambra de Granollers durant més de vint anys, col·laboradora de France Libertés-Foundation Danielle Miterrrand, i també de diversos mitjans de comunicació. Actualment, Monsterrat Ponsa forma part del Comitè Assessor de Can Jonch. Centre Cultura per la Pau, i del comitè d’ètica en la investigació clínica de l’Hospital General de Granollers, institució de la que ha presidit l’Associació de Voluntaris. A més, també fa uns anys que és voluntària de la Fundació Oncovallès.

El segon premiat, la Societat Coral Amics de la Unió és una entitat nascuda a Granollers l’any 1877, que forma part del moviment associatiu impulsat per Josep Anselm Clavé, fundador dels cors claverians a Catalunya. L’entitat s’ha mantingut, al llarg de 137 anys, molt arrelada a la ciutat, i compromesa amb la cultura del país, transmetent l’amor per la música i la coral als granollerins.

L’any 1996, la creació de l’Escola de Música al si de l’entitat, va suposar una modernització i un creixement que van provocar que, actualment, es tracti d’una escola coral i integrada per vint grups amb tots els ventalls d’edat – al capdamunt de la qual se situa el Cor Infantil, la formació amb més projecció internacional – centenars d’alumnes de Granollers, i altres comarques, i diverses orquestres de diferents nivells. La Societat Coral Amics de la Unió, que promou la formació en valors de la persona a través de la música i el cant coral, és l’entitat més antiga per la ciutat, i actualment està presidida per Marina Garrell.

Finalment, l’Editorial Alpina es distingeix pel seu compromís amb Granollers i Catalunya, en una trajectòria que s’estén més enllà de setanta anys. Aquesta petita editorial va possibilitar que molts catalans descobrissin el seu entorn amb l’edició de mapes i llibres d’excursionisme, i va fer una aposta per posar en català els noms en els mapes ja en la dècada dels quaranta, en ple franquisme.

Aplina, fundada pel geògraf Salvador Llobet, entre d’altres, s’ha envoltat de molts col·laboradors que realitzen treballs de camp per a l’elaboració de les seves publicacions de cartografia. Una tasca artesanal que han sabut compaginar amb la realització del complement digital dels seus mapes. En els darrers temps, dirigida per Martí Nadal, ha apostat per la publicació de narrativa local i comarcal, sota el segell “Marcòlic”.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×