Autor Societat
12 desembre 2014 a 17:45

PIMEC fa balanç de la situació de les pimes l’any 2014

2 Flares 2 Flares ×

El president analitza diversos aspectes de l’economia

El president de PIMEC, Josep González // Foto: Joan Murcia

El president de PIMEC, Josep González // Foto: Joan Murcia

Ahir al matí va tenir lloc, com cada any en aquestes dates, la trobada-esmorzar amb Josep González, president de PIMEC, a l’Auditori de la patronal. En aquesta trobada, el president va analitzar la situació econòmica i de les pimes d’aquest any 2014.

El president va iniciar el seu anàlisi manifestant la necessitat d’estimulació de l’economia: «Europa ha d’estimular l’economia. Ho està intentant: ha posat 400.000 milions per donar crèdit a les PIMES, i 315.000 per fer inversions, però no acaba de funcionar».

S’ha fet un rescat bancari molt important, però no s’ha fet per les PIMES, i «això ho pagarem molt car: tot el teixit que hem perdut és teixit de coneixement», i si l’economia es reactiva, aquest teixit ens farà falta. Les empreses tenen dificultats per obtenir crèdit, els inversors privats, ara mateix, tenen un problema: si va a la borsa, s’arrisca molt; si va a la banca, li paguen un 0,50%; ja no va a l’immobiliari… «s’hauria de redirigir els inversors a les empreses», com a manera que aquestes tinguin crèdit i els inversors, tinguin benefici. Això només s’aconsegueix si les empreses són solvents, que garanteixin tranquil·litat. Per això es presenten casos de sis o set empreses que permeten als inversors obtenir uns rendiments alts.

González va recordar que les inversions no tenen un retorn a curt termini sinó a llarg, i per això és important que les empreses puguin oferir tranquil·litat. «Tenim un problema estructural amb les inversions, i és que els bancs només donen crèdits a empresaris», cosa que s’ha de solucionar, perquè les poques empreses que inverteixen ho fan descapitalitzant-se. Cal, doncs, buscar mecanismes per tal de capitalitzar les empreses.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que calen moltes mesures de reactivació per donar una revifada a l’economia, i controlar l’economia submergida: el 70% de l’evasió fiscal ve de les grans empreses; el restant, de PIMES i autònoms. «Hi ha una assignatura pendent a Espanya, i a tot Europa, que és controlar l’evasió fiscal: els sistemes fiscals permeten jugar amb aquest tema i els permet evadir molts impostos».

Espanya, a més, va perdre competitivitat durant molts anys, en els darrers anys, el president de PIMEC considera que se n’ha guanyat. Les polítiques salarials, al seu parer, no poden ser de reducció com ha estat en els anys de la crisi, tot i que tampoc poden consistir en un augment general, sempre amb l’objectiu de no perdre competitivitat.

Per a González, també, és necessària una llei sancionadora per casos com les empreses de l’IBEX35, que estan pagant els subcontractistes en una mitjana de 188 dies de retard, mentre l’endemà surten notícies de les millores de resultats; això és un símptoma de que alguna cosa està fallant. «Pagar a temps és un compromís ineludible», va manifestar el president, i que no es compleixi és una cosa molt greu, i que creu que passa desapercebuda.

Un altre aspecte a destacar és el poc contacte que les PIMES tenen amb la universitat, mentre que les grans sí que el mantenen. Segons González, el professorat hauria de tenir l’obligació de mantenir un contacte amb les empreses, que una part del seu temps professional estigués destinat a això. «Només així podrem garantir que les empreses puguin beneficiar-se del coneixement».

Per últim, el president de PIMEC va desitjar que el pla de reindustrialització impulsat pel conseller Felip Puig tingui èxit, i que els pressupostos socials vagin pujant, en comptes de baixar. Els plans de reindustrialització s’estan impulsant a tot Europa.

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×