Autor Societat
5 febrer 2015 a 10:30

Protecció Civil de la Generalitat alerta sobre el fred, vent i glaçades

3 Flares 3 Flares ×

43.850 alumnes es van veure afectats ahir per la nevada

Nevada a Matadepera // Foto: Joan Murcia

Nevada a Matadepera // Foto: Joan Murcia

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha mantingut en fase d’alerta el pla NEUCAT per possibilitat de nevades a punts de Girona i comarques de Barcelona a cotes mitjanes, fins a aquesta nit passada, però no es preveuen acumulacions importants ni que s’allarguin més enllà de les primeres hores del matí d’avui. D’altra banda, les principals incidències a la xarxa viària catalana, que han estat nombroses, s’han resolt.  Ja només queden afectacions a les carreteres secundaries. El pla NEUCAT continua a hores d’ara activat al Maresme i La Selva, per alguna nevada fluixa.

La principal preocupació les properes hores i dies són les baixes temperatures previstes, fet que provocarà glaçades en hores nocturnes i zones obagues allà on hi hagi neu fosa o pluja caiguda i calmi el vent. Per aquest motiu es recomana molta precaució en la mobilitat ja sigui a peu o amb vehicle de matinada i a primeres hores del matí.

A banda de la neu i el fred, per avui també hi ha una prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per fort vent que pot bufar a tota la zona del Pirineu-Prepirineu i també a partir del migdia a les Terres de l’Ebre. A més, es manté la prealerta del pla Inuncat per fort onatge avui a l’Alt i Baix Empordà.

El telèfon d’emergències 112 ha atès en aquest episodi més de 1.500 trucades per problemes causats per les glaçades i la neu. El 90% de trucades al telèfon 112 han estat per problemes de trànsit i s’han derivat als Mossos d’Esquadra i les policies locals. La resta s’han derivat a Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona i SEM.

Les comarques amb més trucades han estat l’Alt Penedès, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Segrià i Anoia.

El departament d’Ensenyament va informar la tarda d’ahir que el total d’alumnes que s’han vist afectats per la nevada han estat 43.850, tant pel que fa a anul·lació de rutes de transport escolar com pel tancament d’escoles. La majoria d’afectacions han estat a les comarques de Barcelona (17.900 alumnes de l’Alt Penedès i Garraf); Catalunya Central 9.000 alumes; Vallès Occidental (7.000); Lleida (6.167); Tarragona (2.000); Terres de l’Ebre (790 alumnes); Baix Llobregat (768) i Barcelona ciutat (225).

Incidències viàries

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que a primeres hores d’aquest matí hi ha 28 de trams de vies afectades per la neu (totes elles a xarxa viària secundària): a 8 estant tallades totalment, en 14 és obligatori portar cadenes i a 6 es demana precaució per neu i plaques de gel. A continuació es detallen la resta d’afectacions viàries per la neu:

BARCELONA

BP-1103: cadenes al Bruc
BV-2427: cadenes a Subirats
BV-2244: cadenes a Sant Sadurní d’Anoia
BV-4024: tallada entre Bagà i Coll de Pal
BV-4031: tallada a Castellar de N’Hug
B-300: tallada a Calaf
C-241: cadenes a Sant Martí de Tous
N-141C: cadenes a Moià

TARRAGONA

TV-7041: neu i gel entre Alcover i Prades
TV-7044: tallada entre Mont-ral i Vilaverd
T-221: neu i gel a Santa Coloma de Queralt (especial precaució a camions)
T-224: tallada a Llorac
T-233: neu i gel al Sarral (especial precaució a camions)
T-333: cadenes i restringit a vehicles de tercera categoria (camions) a Prat de Comte
T-701: neu i gel entre Cornudella de Montsant i Prades
T-704: tallada entre la Febró i Prades
T-704: tallada a Vinebre
T-741: neu i gel entre Flix i la Riba-roja d’Ebre

LLEIDA

A-22: neu i gel a Almacelles en sentit Lleida
C-1412b: obligatori cadenes entre Artesa de Segre i el Port de Comiols
C-142b: cadenes a l’accés al Port Bonaigua
C-233: cadenes a les Borges Blanques
C-241: cadenes entre Torrebesses i Juncosa
C-28: tallada entre Vaquèira i la Peülla
C-28: cadenes de la Peülla a Casa Sastrada
C-28: cadenes de Vielha a Vaquèira
L-220: cadenes a Omells de Na Gaia
L-232: cadenes a Omells de Na Gaia

L’SCT recorda que, en condicions de neu, s’han de tenir en compte les següents recomanacions:

  1. Conduir amb suavitat.
  2. No frenar bruscament.
  3. Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments.
  4. Augmentar la distància de seguretat.
  5. Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
  6. No avançar si no és necessari.
  7. Portar les cadenes per si són necessàries.
  8. Quan cauen els primers flocs de neu, es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d’aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure
  9. En arrencar el vehicle sobre neu, pot ser que les rodes patinin i s’enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l’embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.

Els Mossos d’Esquadra i les diferents policies locals van atendre al llarg del dia d’ahir 1.100 serveis relatius a vies tallades o amb problemes de circulació a causa de les inclemències atmosfèriques.

Els Bombers de la Generalitat van atendre 54 serveis relacionats amb el temporal al llarg del dia d’ahir i fins a les 18.00 hores. La gran majoria de serveis van consistir a retirar arbres mig tombats i branques a punt de caure pel pes de la neu. Els Bombers van atendre també 13 serveis en què va caldre  ajudar conductors de vehicles que havien quedat embarrancats per culpa del temporal, en diversos punts del país. També han ajudat les ambulàncies a arribar a zones aïllades.

Les brigades municipals i voluntaris de protecció civil i policies locals van estar retirant neu i repartint sal i productes fundents a les vies interurbanes afectades per l’acumulació de neu. S’han activat fins a 63 plans municipals de Protecció Civil.

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×