Autor Societat
7 març 2015 a 16:00

Ramon Espadaler fa entrega de les Medalles d’Honor al Cos de Bombers de la Generalitat

0 Flares 0 Flares ×

El Conseller reivindica l’esperit dels bombers voluntaris

Espadaler entrega les Medalles d'Honor // Imatge de la web de la Generalitat de Catalunya

Espadaler entrega les Medalles d’Honor // Imatge de la web de la Generalitat de Catalunya

Ahir al matí, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va presidir a Fira de Sabadell l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor i les Mencions Honorífiques als membres del Cos de Bombers de la Generalitat pels anys dedicats al servei. En aquest acte, Espadaler va anunciar una nova oferta pública pel cos de Bombers. «Dimecres es van aprovar els pressupostos al Parlament i puc confiar que abans de l’estiu es farà una convocatòria de 153 places de bombers per rejovenir el cos», i «en paral·lel al que serà l’oferta pública, també obrirem oferta per atendre les baixes entre els bombers voluntaris», va afegir.

El titular d’Interior va aprofitar l’ocasió per «agrair la talla i la capacitat humana i de servei dels bombers», afirmant que «l’actitud del bomber no es posa ni es treu, és permanent, és de servei». Espadaler va fer una defensa del model de bombers a Catalunya: «el model és essencialment bo, que hi hagi bombers funcionaris i bombers voluntaris és positiu». El conseller va afegir que aquest model mixt «ens permet arribar a la demanda ja que només l’any passat hi va haver més de 60.000 serveis». També va fer referència a la tasca dels bombers voluntaris afirmant que «amb l’esperit de voluntariat el cos de bombers ha donat el cop de pit».

Espadaler va estar acompanyat de l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, el secretari general del Departament d’Interior, Josep Martínez, el director general de Prevenció, Exinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, el subdirector general operatiu, Albert Vilanova, la subdirectora tècnica, Anna Martín, el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, David Borrell, el cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, Josep Maria Juncosa, i el cap del parc de Bombers de Sabadell, Joaquim Moya. A l’acte hi van actuar el grup musical ELA JAM BLUES, i el compositor i músic, Jesús Acebedo.

En total, es van lliurar 292 Medalles d’Honor, que premien la trajectòria dels Bombers en funció dels anys que fa que hi treballen: les de Bronze són pels que acaben de complir 20 anys d’antiguitat en el cos; les d’Argent, pels que en compleixen 25; i les d’Or, pels que han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se, o 35 anys en actiu. Es van entregar 130 medalles de Bronze (a 86 bombers funcionaris i 44 voluntaris), 128 d’Argent (81 funcionaris i 47 voluntaris) i 34 d’Or (5 per a bombers funcionaris que porten 35 anys en actiu i 29 per als qui han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se, 17 funcionaris i 12 voluntaris). En aquest enllaç es pot veure el total de Medalles d’Honor entregades.

També es van distingir amb 7 mencions honorífiques a personal d’Administració i Serveis i personal de Suport Operatiu de la DGPEIS, de les quals 3 van ser per 20 anys de serveis prestats, 2 per 25 anys, i 2 per jubilats aquest any, i que duen més de 30 anys de servei.

També es van concedir un total de 14 Medalles d’Or per Serveis Excepcionals i 33 Mencions Honorífiques per reconèixer trajectòries professionals. És el cas del Servei Català de Trànsit (SCT), que és un habitual col·laborador del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, així com de l’Asociación Española de Lucha Contra el Fuego (ASELF), que va coorganitzar de manera altruista els actes commemoratius del 140è aniversari dels Bombers de Vilafranca del Penedès. Les mencions van ser recollides per Joan Josep Isern, director de SCT, i José Luis Martínez, vicepresident d’ASELF.

Entre les Mencions, també n’hi ha hagut per a 4 pilits d’helicòpter i d’avió d’extinció d’incendis de les empreses TAF i AVIALSA, que tot just acaben de jubilar-se: Antonio Hernández, Joaquín Miñana, Rafael Navarré i Juan Rozalén. Així mateix, es va lliurar una Menció Honorífica a Antoni Higuero, sots-inspector responsable de la coordinació dels mitjans aeris dels Mossos d’Esquadra, en senyal de reconeixement a la seva trajectòria professional en l’àmpit dels serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments. Una altra Menció Honorífica va ser per Mar Ruiz, i dues felicitacions a Joan Gallart i Carles Noguera, tots tres del Servei de Prevenció de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, per l’esforç i l’especial dedicació en la creació de la campanya dels consells de Seguretat a la Llar.

També es va lliurar una Menció Honorífica per a Helena Gil, infermera del Parc de Girona, per la seva actuació, estant fora de servei, en un accident de trànsit a Cassà de la Selva el passat mes d’abril de 2014, on va fer el tiratge dels ferits i la zonificació de l’accident mentre no arribaven els Bombers; i Felicitacions per a Carlos Ortín, bomber de l’Hospitalet de Llobregat, per la seva exitosa actuació en un intent d’autòlisi, i a 3 operadores del Control Central dels Bombers de la Regió Metropolitana Sud per la seva actuació donant suport a tothora a dos nens de 12 anys que s’havien perdut a Gelida, mantenint-los acompanyats mentre els Bombers en feien la recerca: es tracta de Raquel Esgueva, Maria Isabel Medina i Núria Monrós. També es va felicitar Jordi Batlle, del Parc de Figueres, per la intervenció i assistència psicològica a una persona que amenaçava de treure’s la vida.

Més Mencions i Felicitacions van ser per 3 serveis especials: per una banda 3 bombers del Parc de Malgrat de Mar (Jesús Muñoz, David Roger i Xavier Rubio), per haver assistit dues dones atrapades a l’interior del seu vehicle, que havia bolcat a la riera de Pineda de Mar i que l’aigua començava a arrossegar; per a 6 Bombers de Mataró, per la seva decidida actiació llençant-se a l’aigua, al port de la capital del Maresme, per tal de rescatar una persona que anava en cadira de rodes que hi havia caigut (Joaquim Carbonell, Francesc Gensana, Jofre Marés, Xavier Martí, Oriol Núñez i Cristian Picart): i finalment, dues Felicitacions i quatre Mencions Honorífiques a sis bombers de Lleida, per les maniobres de rescat que van realitzar en un accident de trànsit a Gimenells (Félix López, Ferran Martín, Gerard Bonet, Jonathan García, Jordi Osuna, Fernando Osuna i Juan José Pantoja).

El doctor Miquel Vidalha va recollir la Menció Honorífica en nom del Grup d’Emergències Mèdiques del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, que tot just acaba de complir 25 anys de la seva creació. Els Bombers de la Generalitat van voler reconèixer, de manera pòstima, la dedicació al Cos de Josep Maria Costa Zuluaga, vinculat al Parc de Ripoll, i la seva vídua va recollir la Menció Honorífica.

La Medalla d’Honor d’Argent per a Serveis Excepcionals va ser per a Joan Carles Blode, bomber de Terrassa, pel rescat, estant fora de guàrdia el passat mes de maig, un home i el seu fill, que estaven a punt d’ofegar-se a la Punta de la Móra, posant en risc la seva pròpia vida; per a Josué Saura, del parc de Guardiola de Berguedà, per haver assistit, estant fora de servei, un home que havia perdut el coneixement després de protagonitzar un intent d’agressió a la porta d’una escola de Sabadell. També van rebre aquesta medalla Antoni Herreros, del Parc de Ponts, pel rescat, estant fora de servei, d’una persona que s’estava ofegant al canal d’aigües braves del riu Segre a Ponts el mes de juliol passat; i tres bombers de Calonge, per l’actuació, també estant fora de servei, a l’hora de rescatar una barca que naufragava a la cala Estreta de Palamós, apropant-s’hi en barca i localitzant l’únic tripulant de la nau, tot i la manca de visibilitat (Marc Casanovas, Albert Fita i Víctor González). Altres Medalles d’Honor d’Argent per Serveis Excepcionals van ser per a 9 bombers de Lleida, per la complexitat de les maniobres que van haver de fer en l’explosió d’una bombona de gas butà a la capital del Segrià, l’agost de 2014, salvant els veïns que encara hi havia a l’edifici sinistrat, i posant en risc la seva pròpia vida: es tracta de Miquel Àngel Curcó, Francesc Xavier Acosta, David Alonso, Miquel Àngel Calvo, Ernest Capdevila, Miquel Àngel Corts, Jordi Ros i Alfons Tormo. Dos d’ells van haver de ser atesos per una intoxicació de fum i un altre, per haver patit un cop de calor.

Finalment, es van lliurar cinc Medalles d’Honor d’Or a 5 bombers del parc del Vendrell, per la seva actuació en el transcurs d’un greu incendi d’habitatge que hi va haver a la ciutat el març passat, on van perdre la vida quatre persones. Es tracta de Juanjo Millón, Antonio Miguel García, Josep Maria Aubets, Lluís Mestres i Joan Francesc Vargas. El Cos de Bombers també va lliurar una Menció Honorífica a l’inspector dels Mossos d’Esquadra, Octavio Jesús Ruano, per l’actuació, relacionada amb aquell mateix servei, donant suport en tot moment als Bombers en el transcurs de la intervenció.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×