Autor Sanitat
7 juny 2015 a 18:00

Salut impulsa noves estratègies

0 Flares 0 Flares ×

Juntament amb l’Organització Catalana de Trasplantaments vol incrementar la donació d’òrgans i teixits

Presentació de les actuacions // Imatge del web Gencat.cat

Presentació de les actuacions // Imatge del web Gencat.cat

El Departament de Salut i l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT) van presentar el passat dimecres al matí un seguit d’actuacions per tal de fer augmentar la donació d’òrgans i teixits, aprofitant que es celebrava el Dia Estatal del Donant d’Òrgans i Teixits.

El Dr. Jaume Tort, director de l’OCATT, va detallar pel que fa aquestes mesures, que, en primer lloc, es vol incrementar la detecció de casos de mort encefàlica, involucrant els diferents Serveis d’Urgències i treballant amb el codi ictus, entre d’altres. En segon lloc, es vol incorporar més hospitals a la xarxa de donació i estendre els nous programes de donació (Donant viu i Donació a cor aturat), mentre que també s’implementarà un model d’organització territorial de la donació a Girona, Lleida i Tarragona i es reforçarà la figura del Coordinador Hospitalari. Per últim, i per tal d’augmentar la sensibilització, va apuntar la inclusió d’un apartat de declaració personal de la voluntat de ser donant a la Carpeta Personal de Salut. Així mateix, l’OCATT s’incorporarà al Facebook per promocionar, mitjançant testimonis, la donació a les xarxes socials amb l’objectiu per arribar a grans col·lectius.

En la presentació de les dades d’activitat dels primers 5 mesos d’enguany, Tort va destacar la necessitat de tenir més donants d’òrgans i teixits “perquè encara hi ha molta gent esperant”. Per la seva banda, Josep Maria Padrosa, director del Servei Català de la Salut, va destacar que des del naixement de l’OCATT ara fa 30 anys s’han gestionat més de 6.000 donants d’òrgans, i s’han realitzat uns 20.000 trasplantaments d’òrgans i més de 64.000 de teixits. Padrosa va animar a totes aquelles persones que han viscut l’experiència de la donació i el trasplantament de primera mà, a que actuïn com a pacients experts i que col·laborin amb les institucions per sensibilitzar a la població.

L’acte també va comptar amb la participació del periodista Víctor Puig, que va destacar les 10 raons per les quals l’OCATT ha d’estar a les xarxes socials, destacant que hi són tant els donants com els receptors. “Comptar amb molts testimonis en primera persona farà que s’arribi més a la població perquè necessitem testimonis vàlids, positius i històries que acabin bé”, va assenyalart.

Per la seva banda, la Dra. Núria Masnou, coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta, va explicar com afronten els coordinadors l’entrevista familiar: “és el moment més íntim i delicat el procés. El dolor que tenen els familiars fa que diguin que no perquè no tenen forces per poder decidir. Eines com al Facebook o la Carpeta de la Meva Salut, ajudaran a què la gent tingui una decisió pressa i el camí de la donació estigui marcat”. Masnou també va posar en valor que la coordinació és una part molt petita de tot el procés però que depèn de tots i que recull les experiències que el possible donant i la seva família han tingut abans: “la gent és bona per definició, però falta que la seva capacitat de resposta al dolor els permeti prendre decisions”.

La part més emocionant de l’acte va anar a càrrec del testimoni de Katia Verger, qui va donar una part del seu fetge a la seva neboda. A la seva intervenció va destacar que tenia certa por a fer la donació, però que la confiança, tant de l’equip extractor com del transplantador, la va ajudar. Verger va animar a les famílies que tinguessin la possibilitat de fer un trasplantament de viu perquè, tot i els problemes físics de tota intervenció, “a nivell mental i anímic dóna molta pau i tranquil·litat”.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×