Autor Política
31 Octubre 2014 a 12:00

ICV-EUiA atura el projecte VISC+

Marta Ribas ha defensat una moció que busca obrir un procés participatiu

Marta Ribas, diputada d'ICV-EUiA // Iamtge del web d'ICV

Marta Ribas, diputada d’ICV-EUiA // Iamtge del web d’ICV

ICV-EUiA, va aconseguir ahir aturar la licitació del projecte VISC+ de gestió de dades sanitàries del sistema sanitari català. Segons Marta Ribas, encarregada de defensar la moció presentada al Parlament, aquestes dades podien ser usades i comercialitzades per a la recerca. La moció obliga al Govern a obrir un procés participatiu i deliberatiu sobre el projecte.

Ribas ha manifestat que “pretenem que s’aturi, que s’obri debat amb tota informació i tothom puguem explicar quin es el model per gestionar el bigdata sanitari”, i ha explicat que vol combatre “l’opacitat i la manca d’informació” que tant caracteritza el Departament de Salut. La diputada va demanar amb la moció que el procés impliqués durant els propers mesos a col·legis professionals d’especialitats implicades, professionals i direccions dels centres assistencials i de recerca, experts en recerca social i biomèdica, tractament de dades, protecció de dades i bioètica de les universitats públiques catalanes, representants de l’APDcat, fòrums de pacients, representats de les Plataformes de Defensa de la Sanitat Pública, associacions pro open data, sindicats de l’àmbit sanitari, investigadors del SIDIAP, i per últim, representants dels grups parlamentaris. Sempre segons la moció, per tal de formalitzar el debat caldria que tots els agents implicats tinguessin tant la documentació necessària així com la informació detallada sobre quin tipus de dades hi haurà en aquestes bases de dades i sobre el procés d’anonimització en origen de les dades, entre d’altres.

El text, que ha sigut aprovat per la majoria de la cambra, reclama l’accessibilitat d’aquesta documentació i de les conclusions de les Jornades obertes al públic a través de la pàgina web del Departament de Salut. Ribas ha expressat que “també volem el dret a decidir sobre això, obrir la informació, posar transparència i participació per poder explicar com creiem que s’ha de fer la gestió de les dades sanitàries”. Amb aquesta afirmació, es busca que les dades siguin anònimes i estiguin sotmeses al codi ètic,tenint en compte que la ciutadania és la propietària de les seves dades sanitàries.

Switch to mobile version