Autor Societat
26 Novembre 2014 a 14:30

Els Mossos han rebut 10.995 denúncies per violència masclista en el que portem d’any

Han intensificat la prevenció

Mossos d'Esquadra

Els Mossos fan tasques de prevenció de la violència de gènere

Les dades associades a la violència de gènere han experimentat un lleuger repunt aquest any. Entre el gener i l’octubre del 2014, els Mossos d’Esquadra han instruït 10.995 denúncies per violència masclista, un 0’7% més que durant el mateix període del 2013. La majoria de les víctimes tenen entre 22 i 45 anys i gairebé la meitat de les denúncies són per violència psicològica. Per combatre aquesta xacra social, els Mossos han augmentat la prevenció i han fet un 14% més de xerrades i activitats per conscienciar la societat de la necessitat de rebutjar aquest tipus de violència.
Durant els deu primers mesos de l’any, 73 dones més han denunciat que estan sotmeses a algun tipus de violència per part de la seva parella. Dels 10.995 casos registrats aquest any, la majoria (un 45%) estan associats a amenaces, coaccions, vexacions… El que els agents anomenen violència psicològica. Un 40% de les víctimes, en canvi, ha denunciat violència de gènere, que inclou lesions o temptatives d’homicidi. El 2% dels casos són de violència sexual, mentre que el 13% restant representa casos relacionats amb l’incompliment dels drets i deures familiars o la revelació de secrets. Aquesta darrera tipologia ha crescut als darrers anys gràcies a l’entrada en escena d’internet i les xarxes socials. Els agressors difonen imatges o informació compromesa de la víctima per humiliar-la.
Els Mossos també han estipulat com són els perfils de les dues persones que intervenen en un cas de violència masclista: l’agressor i la víctima. La majoria de les dones que pateixen agressions d’algun tipus tenen entre 22 i 45 anys, tot i que un 4’2% de les víctimes registrades fins a l’octubre del 2014 són menors d’edat. A l’altra franja de la piràmide, s’han incrementat un 11% les agressions a dones de més de 65 anys. Pel que fa als agressors, el 95% tenen entre 26 i 45 anys, tot i que també s’han detingut alguns menors d’edat que representen el 0’5% del total de 4.756 agressors que s’han detingut en el que portem d’any.
Fins ara, a Catalunya 14 dones han mort a mans de les seves parelles i experelles, de les quals sis havien interposat una denúncia contra els seus agressors. La policia catalana fa esforços per lluitar contra la violència masclista i té una àrea específica a cada comissaria per atendre les víctimes d’aquests casos. A més, ha incrementat un 14% les xerrades i activitats per conscienciar la societat de la necessitat de rebutjar públicament aquesta violència. L’augment del número d’activitats programades ha permès arribar a més de 23.000 persones.

Switch to mobile version