Autor Societat
28 Novembre 2014 a 15:45

Es manté l’Alerta del Pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses el cap de setmana

Fins ara no s’han atès situacions de risc

Foto: Georgia Colomer

Foto: Georgia Colomer

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya manté l’Alerta del pla INUNCAT que es va activar ahir, ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges intenses per aquest cap de setmana, ja que es poden donar acumulacions d’aigua importants en algunes zones, i sobretot al nord del país. L’avís inclou temporal de llevant i fort onatge a tot el litoral.

Les trucades que s’han rebut en les darreres 24 hores al 112, un total de 110, han estat per incidències puntuals, sense cap situació de risc greu, i la majoria d’elles s’han rebut des dels Vallesos, el Baix Llobregat i Osona ahir a la nit. Els Bombers de la Generalitat han atès des de la mitjanit, i fins les 12 del migdia d’avui, una vintena de serveis relacionats amb la pluja: neteges de calçada, retirada de branques caigudes i sanejaments de façana, principalment; i també neteja d’embornals i esgotament de vies públiques on s’havia acumulat aigua.

La situació de més risc es preveu a partir de demà, amb motiu de la llevantada a tote el litoral i el prelitoral, i a les comarques de Girona. Aquest risc deriva de la intensitat puntual de les precipitacions, la pluja acumulada a partir de 24 hores, i que pot superar els 200 litres en 48 hores en alguns punts, i que s’afegirà a la dificultat del drenatge de rius i rieres, atès el temporal de mar.

Protecció Civil recomana precaució de cara a la mobilitat avui a la tarda, adequant-la a les tempestes en cada moment, i per demà, evitar els accessos a punts del litoral, on la llevantada i els cops de mar poden provocar accidents. També es demana que es respectin tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeigs marítims i espigons; evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi hagi tempesta o acumulacions d’aigua, i aprofitar les hores en què no plogui per retirar fulles i objectes que puguin dificultar el drenatge. Finalment, es recomana preveure plans alternatius en espais tancats a aquelles persones que tinguin previstes activitats a l’aire lliure aquest cap de setmana, així com evitar la proximitat a zones inundables, rius i rieres.

L’Alerta del pla INUNCAT també preveu l’activació preventiva dels serveis municipals – brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil… –, empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible davant les possibles situacions de risc. També s’han tancat alguns accessos i senyalitzat les zones inundables en alguns punts com a mesura preventiva.

Els municipis de Calafell, Castelldefels, Sant Quirze del Vallès i Peralada mantenen activats els seus plans municipals de protecció civil per inundacions. El centre de control BCASA manté també la fase de pre-alerta preventiva del Pla d’emergència del Parc fluvial del Besòs degut a la crescuda del cabal del riu.

Switch to mobile version