Autor Economia
8 Novembre 2014 a 14:00

L’economia catalana creix un 0’5% al tercer trimestre

 La taxa interanual de variació del PIB se situa en un 1,8%

Producte interior brut a Catalunya. Base 2008 // Font: Idescat i Departament d'Economia i Coneixement.

Producte interior brut a Catalunya. Base 2008 // Font: Idescat i Departament d’Economia i Coneixement

L’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement han elaborat un informe amb les dades econòmiques de Catalunya, en el qual es mostra que l’economia catalana ha crescut un 0’5% el tercer trimestre. A més, la taxa interanual de variació del PIB es situa en un 1’8% i es confirma que els serveis continuen a l’alça i que s’alenteix el retrocés de la construcció.

El PIB de l’economia catalana continua creixent durant el tercer trimestre, arribant als sis trimestres consecutius de creixement. Les dades de variació del PIB de l’Idescat mostren un primer trimestre més positiu en termes intertrimestrals, seguit per un creixement una mica més moderat els dos trimestres posteriors. El creixement interanual ha millorat del 1’2% del primer trimestre al 1’6% del tercer gràcies al dinamisme dels serveis, principalment.

Un dels sectors que més ha crescut de forma interanual i estable ha sigut el sector industrial, tot i que ha patit un lleuger restrocés al tercer trimestre. Després de l’impacte de la crisi, la producció industrial catalana ha pogut recuperar-se, i arriba a registrar creixements superiors als dels principals països de la zona euro. Les branques d’activitat que presenten una evolució més positiva fins al mes d’agost, amb creixements per sobre del 8%, són la del material de transport i la de productes minerals no metàl·lics. El sector de serveis també ha millorat amb un creixement de l’1,5% al primer trimestre i un de 2,4% al tercer. Aquest canvi s’ha degut a la recuperació de la demanda interna i de la demanda turística, que ha crescut gràcies a l’increment del turisme estranger.

Per altra banda, el sector de la construcció pateix un retrocés; durant el tercer trimestre, la seva variació interanual va ser de -2’6%. Tot i així, comença a mostrar algunes millores, com la millora dels preus de l’habitatge nou i l’augment del nombre d’hipoteques registrades i dels visats dels col·legis d’arquitectes tècnics  per a construcció d’habitatges d’obra nova. En el subsector d’obra civil, tot i l’augment de la licitació oficial d’obres, les limitacions de la inversió pública no permeten canvis significatius a curt termini.

Switch to mobile version