Autor Societat
28 Novembre 2014 a 16:30

S’alliberen un centenar de larves de Tritó del Montseny

Dins del programa per salvar aquesta espècie en perill d’extinció

trito del montseny

El Tritó del Montseny és una espècie en perill d’extinció // Foto cedida per la Generalitat de Catalunya

Tècnics de la Generalitat, del Parc Natural del Montseny, del Museu de Granollers i del Zoo de Barcelona, han alliberat a les darreres setmanes un centenar de larves de l’amfibi anomenat Tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) de menys d’un any d’edat.

L’alliberament s’ha produït com a prova pilot que permetrà testar si aquestes larves tenen millors facilitats d’adaptació a l’entorn natural que espècimens més adults. Per garantir la conservació d’aquesta espècie en perill d’extinció, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha impulsat un pla de conservació que inclou accions de gestió de l’hàbitat, seguiment de l’evolució de les poblacions i un programa de cria en captivitat, que estarà coordinat per un grup de treball específic de l’espècie.

A l’any 2005 es va fer el descobriment del Tritó del Montseny, una nova espècie d’amfibi a Europa que a més és biogeogràficament exclusiva de Catalunya, i més concretament, del Massís del Montseny.

Des del seu descobriment, s’ha treballat per mantenir la conservació de l’espècie, treballant en la creació de noves poblacions a partir dels exemplars nascuts en captivitat. Fins a l’actualitat s’han alliberat un total de 573 exemplars i s’ha observat que els exemplars recapturats presentaven unes bones condicions físiques. La iniciativa d’aquest any s’emmarca dins de la línia de testar noves tecnologies d’alliberament per aconseguir una major supervivència de l’espècie.

El Programa de cria en captivitat té dues línies d’actuació diferenciades: per un part mantenir una reserva genètica que garanteixi la supervivència de l’espècie; i per l’altra, la creació de noves poblacions en hàbitats aptes perquè l’espècie pugui augmentar la seva àrea de distribució. En aquest sentit el Centre de Fauna de Torreferrussa és el centre de referència en la cria de l’espècie i on es mantenen exemplars de les dues poblacions que existeixen en l’actualitat.

Actualment la població total del Tritó del Montseny no supera els 1.500 exemplars adults, la seva àrea de distribució no supera els 10 km2 i separada en dues poblacions aïllades. Aquestes referències d’alt risc han fet que l’amfibi sigui catalogat com “en perill d’extinció” per la UICN (Unió Internacional per la Conservació de la Natura).

Switch to mobile version