Autor Motor
13 Desembre 2014 a 18:00

El Circuit de Barcelona-Catalunya fa un balanç de l’any 2014

Les competicions esportives han generat un fort impacte econòmic

Espectadors d'un dels premis del Circuit

Espectadors d’un dels premis del Circuit // Imatge cedida pel Circuit Barcelona-Catalunya

El Circuit Barcelona-Catalunya ha fet un balanç de l’any 2014 i ha constatat que ha generat un impacte econòmic de 332 milions d’euros a Catalunya gràcies a les competencies esportives que ha celebrat durant aquest any. A més, la instal·lació ha registrat una ocupació de 310 dies, que signifiquen un 85% del total, i durant els quals s’han dut a terme un total de 351 activitats diferents. El Circuit ha mostrat que un total de 548.804 espectadors hi han passat durant el 2014. Aquestes dades demostren que el Circuit Barcelona-Catalunya s’ha consolidat com a pol de desenvolupament econòmic i social de Catalunya, tant pel Vallès Oriental i les comarques veïnes, com per a la ciutat de Barcelona.

El Fómula 1 Gran Premio de España Pirelli 2014 i el Gran Premi Monster Energy de Catalunya de MotoGP es reafirmen com a principals revulsius de la instal·lació, ja que són els esdeveniments que tenen més impacte econòmic en tota la temporada. Aquests dos Grans Premis aglutinen el 84% de l’impacte econòmic del Circuit. En el cas del Fórmula 1, l’impacte econòmic ha estat de 188,2 milions d’euros, representant el 56,6% del total del 2014. La despesa directa mitjana per espectador en aquest espectacle ha estat de 1.063 euros, i l’impacte total per assistent al territori, de 2.374 euros. D’altra banda, el Gran Premi ha generat un impacte econòmic de 92,1 milions d’euros, que representen un 27,7% de l’impacte global. La despesa directa mitjana per espectador en aquest espectacle ha estat de 516 euros, i l’impacte total per assistent al territori, de 1.158 euros. La resta de competicions de motor que també ha acollit el Circuit de Barcelona-Catalunya durant la temporada 2014 ha generat un impacte econòmic de 52 milions d’euros, que significa el 15,7% de la distribució de l’impacte. Aquests esdeveniments han estat V de V Endurance Series, Esperit de Montjuïc, Campionats de Catalunya d’Automobilisme i CER, FIM CEV Repsol International Championship, Campionat Mediterrani de Velocitat, 24 Hores de Catalunya de Motociclisme, 24 Hores de Barcelona d’Automobilisme-Trofeu Fermí Vélez i International GT Open. La despesa mitjana per assistent en aquests espectacles ha estat de 265 euros, i l’impacte total per assistent al territori, de 597 euros.

Respecte als 310 dies dedicats a fer activitats al Circuit durant la temporada, 234 corresponen a lloguers (entrenaments, cursos de conducció, incentius d’empresa, filmacions, presentacions, etc.), 58 a l’activitat que generen les competicions que es celebren al Circuit i 18 jornades a obres de manteniment de la pista. L’afluència als actes ha estat regular, però l’índex d’assistència puntual més alt es va aconseguir amb el Fórmula 1, amb un total de 205.680 assistents en el còmput global dels quatre dies. El segon esdeveniment esportiu amb més afluència el Circuit ha sigut el Gran Premi, amb 163.045 espectadors en tres dies. L’empresa encarregada de l’estudi de l’impacte econòmic ha estat l’Institut DEP, organització especialitzada en l’àmbit social que realitza activitats de recerca sociològica, consultoria i diversos serveis relacionats amb l’obtenció, gestió i difusió d’informació.

A més, el Circuit ha aprofitat per presentar la temporada 2015. El programa esportiu compta amb un total de 15 esdeveniments, que inclouen tres proves mundials, dos campionats nous, curses de resistència i certàmens de caire nacional i internacional, dotant al Circuit amb un calendari de referència. El próxim Fórmula 1 es disputarà del 8 al 10 de maig, celebrant el 25è Gran Premi al Circuit de Barcelona-Catalunya. Els aficionats podran gaudir d’una sèrie d’activitats per commemorar aquesta efemèride en els dies previs i durant el mateix Gran Premi. També tornaran els Formula One Test Days, amb vuit jornades d’entrenaments de Fórmula 1 (del 19 al 22 de febrer i del 26 de febrer a l’1 de març), a més de dues jornades posteriors al Gran Premi (12 i 13 de maig).

Una altra de les cites imprescindibles del Circuit és el Gran Premi Monster Energy de Catalunya de MotoGP, que visitarà el traçat català del 12 al 14 de juny amb la setena prova del Campionat del Món i les categories Moto3, Moto2 i MotoGP a la pista. El Circuit també acollirà una tercera prova Mundial; el Barcelona FIA World RallyCross. Aquest campionat, que es disputarà el 19 i 20 de setembre, serà un festival internacional de l’esport del motor que combinarà competició al màxim nivell amb la participació de pilots procedents dels Ral·lis o proves de velocitat de reconegut prestigi internacional.Una de les novetats més destacades també és l’F4 Spanish Championship, que tindrà lloc els dies 3 i 4 d’octubre. Aquest certamen de monoplaces, ideat per la FIA, celebra la seva primera edició aquesta temporada 2015, concebut per a què els joves pilots procedents del karting puguin fer les primeres passes en els monoplaces.

Per últim, el Circuit tornarà a fer les curses de resistència per excel·lència, com les 24 Hores de Catalunya de Motociclisme (10, 11 i 12 de juliol) i les 24 Hores de Barcelona d’Automobilisme-Trofeu Fermí Vélez (4, 5 i 6 de setembre), els campionats de reconegut prestigi com les V de V Endurance Series (21 i 22 de març), l’Esperit de Montjuïc (18 i 19 d’abril), el FIM CEV Repsol International Championship (20 i 21 de juny) i el CER-Copa d’Espanya de Resistència (15 de novembre), a més de certàmens regionals que promouen l’esport de base com els Campionats de Catalunya de Motociclisme (19 de juliol) o els Campionats de Catalunya d’Automobilisme (15 de novembre). A més, el Circuit també acollirà durant el 2015 proves esportives com el Duatló Ciutat de Granollers (8 de febrer) i les curses d’atletisme per l’Esclerosi Múltiple “Mulla’t i corre” (26 d’abril) i els 10kmRACC.

Switch to mobile version