Autor Economia
9 Març 2015 a 17:30

El president de la Diputació elogia l’estació tèrmica de biomassa d’Aiguafreda

Salvador Esteve la qualifica de “triple progrés”

Joan Vila i Salvador Esteve, davant la sitja de l'estella a Aiguafreda // Imatge cedida per la Diputació de Barcelona (Foto: Judit Contreras / Diputació de Barcelona)

Joan Vila i Salvador Esteve, davant la sitja de l’estella a Aiguafreda // Imatge cedida per la Diputació de Barcelona (Foto: Judit Contreras – Diputació de Barcelona)

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, acompanyat per l’alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, var inaugurar ahir lestació tèrmica de biomassa d’aquest municipi vallesà. Esteve ha qualificat la iniciativa de “triple progrés“, perquè, ha dit, “protegeix l’entorn, permet estalviar energia i diners i genera feina“.

L‘estació tèrmica de biomassa d’Aiguafreda, situada al costat del pavelló i de la nau de la brigada municipal, proveeix escalfor i aigua calenta a l’edifici de l’Ajuntament, la sala polivalent de Can Planta, els tres edificis de l’escola la Muntanya i els vestidors del pavelló municipal. També, està pensada perquè en un futur pugui proveir d’aigua calentaaltres instal·lacions municipals i, fins i tot, algunes llars particulars.

La instal·lació permetrà reduir en un 40 % la despesa energètica de l’Ajuntament en gas i gasoil, així com unes 76 tones anuals d’emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

El cost total és d’uns 350.000 euros. La Diputació de Barcelona ha participat en la redacció i el finançament del projecte executiu per a la instal·lació d’una caldera de 500 kilowatts i la construcció de la xarxa de calor, i també amb una aportació de 100.000 euros a través del Pla Xarxa de Governs Locals.

Estació tèrmica de Biomassa d'Aiguafreda // Imatge del web de l'Ajuntament d'Aiguafreda

Estació tèrmica de Biomassa d’Aiguafreda // Imatge del web de l’Ajuntament d’Aiguafreda

Durant l’acte d’inauguració d’ahir, el president de la Diputació de Barcelona va destacar el suport de la institució a projectes com aquest i va assenyalar que “en el mandat que s’acaba hem engegat una trentena de projectes semblants a la demarcació de Barcelona. Això demostra el nostre compromís amb el territori, el compromís amb el desenvolupament i el compromís amb el medi ambient”.

Per la seva part, l’alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, va remarcar que “aquesta estació és, en aquests moments, de les més modernes del món” i ha afegit que accions com aquesta “serveixen per prevenir incendis forestals i generen feina en la neteja de boscos.  Vila també ha afirmat que “el fet que Aiguafreda tingui una superfície eminentment forestal, sobretot de boscos de pi blanc, fa que presenti les condicions òptimes per desenvolupar aquest sistema energètic“.

La caldera, que cremarà unes 1.500 tones anuals d’estella, s’alimenta dels boscos dels voltants. A finals de 2013 es va crear l‘Associació de Gestió Forestal de l’Alt Congost, integrada per 22 propietaris forestals dels municipis d’Aiguafreda, Tagamanent, Seva i el Brull, amb l’objectiu d’aprofitar la llenya de les seves parcel·les, que poden generar unes 4.000 tones d’estella cada any i que també es fa servir per a les calderes de Seva i del Brull.

El projecte de biomassa d’Aiguafreda s’emmarca en la línia d’actuació de la Diputació de Barcelona per impulsar la utilització de la biomassa forestal com a combustible per a calefacció, que es va iniciar en el marc del programa europeu ELENA (European Local Energy Assistance). L’objectiu final del programa és poder establir una àmplia xarxa d’instal·lacions de consum de biomassa, amb una demanda que faci rendible la gestió forestal dels boscos de l’entorn per a la producció de llenya i estella.

També, en aquest cas, està inclòs en el projecte d’instal·lació de calderes de biomassa als espais naturals que gestiona la Diputació, ja que Aiguafreda és municipi del Parc Natural del Montseny. Per això, a l’acte d’inauguració, han estat presents el diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, i el diputat adjunt d’Espais Naturals, Andreu Carreras.

Switch to mobile version