Autor Cultura
30 Abril 2015 a 14:00

Arriba la 37ª edició de MineralExpo Sant Celoni

La Fira de de minerals més antiga de l’Estat

Fira Mineralexpo a Sant Celoni // Imatge del web del Grup Mineralògic Català

Fira Mineralexpo a Sant Celoni // Imatge del web del Grup Mineralògic Català

MineralExpo Sant Celonila fira de minerals més antiga de l’Estat espanyol, arriba aquest pròxim diumenge 3 de maig a la 37a edició a Sant Celoni.

Es tracta d’una exposició de minerals, però també de fòssils i altres elements relacionats amb la natura. Organitzat pel Grup Mineralògic Català (GMC) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Celoni, se celebrarà al Teatre Municipal Ateneu, situat a la Carretera Vella, 25,  de les 10 a les 19 h.

Els visitants, a més de poder observar i comprar peces de col·lecció (fòssils i minerals) o elements de guarniment i gemmes, també podran  gaudir de diversos actes culturals, tallers, presentacions de llibres, un concurs per l’elecció de les millors peces o bé podran  jugar a la “Travessa Mineral” que otorgarà un premi pel màxim encertant.

De 10 a 13 h: Travessa mineralògica.

S’otorgarà un Premi a participant de més de 16 anys, de 100 euros per a comprar el que es vulgui a la fira. Un altre Premi per menors de 16 anys de 50 euros per a comprar el que es vulgui a la fira. Un alter Premi per menors de 16 anys de 30 euros per a comprar el que es vulgui a la fira.

De 11 a 12:30 h: Taller iniciació a la mineralogia (A càrrec de Joan Manuel Ybarra i Pep Ignacio.)

Es mostraran les propietats dels minerals tenint com a base els nostres sentits (vista -color, forma-, olfacte -olor a ous podrits del sofre-, tacte -suavitat del talc- i gust -salabror de l’halita, amargor de l’epsomita-). També es mostraran les propietats com la birefringència, el magnetisme, la densitat, la ratlla, la duresa, l’exfoliació, …). Es podrà ‘tocar’ els minerals. Als participants se’ls obsequiarà amb un mineral de regal.

De 11 a 12 h: Taller radiactivitat i fluorescència  (A càrrec de Carles Díez.)

Introducció en les propietats i característiques generals dels minerals, de la seva fluorescència, i en especial dels minerals d’urani i les seves propietats radioactives. Assajos per comprovar algunes de les característiques de la radioactivitat utilitzant comptadors Geiger i filtres, entre altres. També es parlarà sobre com col·leccionar minerals radioactius i quines precaucions cal tenir en la seva manipulació.

De 12 a 12:30 h: Presentació llibre Miguel Calvo Minerales y minas de España vol. VII, a la Sala Petita.

A les 13 h: Lliurament de premis per part de l’alcalde de Sant Celoni i del President del GMC A la Travessa i  a les millors peces fira.

Els dos premis a les millors peces de la Fira pels expositors: Premi a la millor peça catalana de la Fira consistent en una placa amb els escuts de Sant Celoni i del Grup Mineralògic Català. Un altre Premi a la millor peça de la Fira consistent en una placa amb els escuts de Sant Celoni i del Grup Mineralògic Català

Switch to mobile version