Autor Societat
25 Juny 2015 a 16:00

Les colònies a Catalunya creixen més d’un 25%

Es preveu una recuperació si es mantenen els nivells durant dues temporades

Les cases de colònies es consoliden com a opció per a les vacances

Les cases de colònies es consoliden com a opció per a les vacances // Imatge del web d’Acellec

Aquest estiu, les empreses associades a l’Acellec acolliran al voltant de 15.000 nois i noies en estades en cases de colònies, i en conjunt superaran les 100.000 pernoctacions. Unes xifres que suposen un increment global del 25% de mitjana, amb empreses que arriben a tenir puntes de fins a un 35% de creixement.

L’Acellec és l’organització més representativa a Catalunya del sector de les colònies, i les seves dades reflecteixen la seva situació global, que podria recuperar nivells d’ocupació en la temporada d’estiu semblants als d’abans de la crisi si la tendència es manté durant un parell de temporades més.

Segons l’Acellec hi ha diverses raons per explicar aquesta millora; en primer lloc, la reducció de la percepció de precarietat econòmica de les famílies, que malgrat la situació de crisi persisteix i la capacitat adquisitiva no ha augmentat, tornen a assumir despeses que durant els darrers anys s’eliminaven com a prevenció per a un possible empitjorament de la situació.

En segon lloc, la consolidació del mercat de les estades en cases de colònies com a opció de vacances. Cases que ofereixen una combinació de preus assequibles amb una oferta qualitativament superior a qualsevol altra activitat. Els aspectes lúdics complementats amb pedagogia, estimulen uns valors que permeten la diversió sense trencar les dinàmiques educatives i familiars de la resta de l’any.

En tercer lloc, la visibilitat de l’actualització dels serveis i la permanent incorporació de valor afegit de la xarxa de cases de colònies. Els equips i departaments que gestionen les cases de colònies són una garantia perquè són estables, i més enllà de la temporada d’estiu treballen amb continuïtat tot l’any. D’aquesta manera, acumulen experiència i acaben constituint un valor afegit molt difícil de superar o igualar per altres ofertes turístiques o lúdiques.

També cal tenir en compte que els nivells de seguretat de les instal·lacions i les garanties de salut i atenció reben les millors qualificacions de l’administració. Una prova d’aquest fet són els nombrosos grups de joves francesos o alemanys que escullen la xarxa de cases de colònies catalana perquè compleix amb solvència els exigents requisits legals i de seguretat d’aquesta països.

Aquesta situació positiva en els períodes de vacances ajuda les empreses a compensar el conjunt de l’any econòmic, molt tocat per la disminució de les colònies escolars, afectades per la disminució dels recursos del sistema educatiu i per les dificultats familiars. Cal tenir en compte que el curs acadèmic 2014-2015 ha estat el primer en què s’ha aturat la davallada dels darrers anys. No obstant això, les xifres encara són molt baixes i la tendència no ha permès créixer de manera significativa.

Switch to mobile version