Autor Sanitat
18 Juliol 2015 a 16:00

El Departament de Salut i el CAC elaboren recomanacions davant l’anorèxia i la bulímia

També han presentat una denúncia a la Fiscalia

Presentació de l'informe // Imatge cedida pel CAC

Presentació de l’informe // Imatge cedida pel CAC

El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) han elaborat unes recomanacions davant la proliferació de continguts audiovisuals, especialment a internet, que promouen l’anorèxia i la bulímia com a estils de vida. Entre els continguts detectats destaquen blogs que aconsellen dietes hipocalòriques, curses per perdre pes i fins i tot consells sobre autolesions i maneres de suïcidar-se. L’actuació s’ha dut a terme en el marc del conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i el CAC.

El CAC, en el marc del projecte de control de continguts de risc a internet, ha monitorat la xarxa i ha elaborat un informe sobre 15 blogs que promouen l’anorèxia i la bulímia. En aquest sentit, el passat 9 de juliol el Departament de Salut i el CAC van presentar una denúncia conjunta davant la Fiscalia Provincial de Barcelona per un eventual delicte de lesions. Les recomanacions, així com l’informe sobre els 15 blogs, van ser presentats el passat dilluns al Col·legi de Periodistes de Catalunya per Boi Ruiz, conseller de Salut, i Roger Loppacher, president del CAC.

Ruiz va dir que els trastorns de conducta alimentària no es poden abordar únicament des d’un punt de vista sanitari, sinó que són un problema que té el seu origen en la insatisfacció que tenen alguns joves en relació amb el seu cos, i que la solució ha de ser col·lectiva. Segons el conseller, “cal no estigmatitzar els malalts, cal tenir molta cura amb els patrons de bellesa que estan al límit i que poden afectar les persones més fràgils i cal tenir en compte que no existeix cap dieta miraculosa“.

Loppacher va explicar que aquesta és la segona actuació del regulador audiovisual en l’àmbit d’internet. En la primera es van denunciar continguts de pornografia infantil a la xarxa, que també van ser enviats a la Fiscalia. “El CAC està determinat a protegir els drets de les persones, especialment els dels menors, també en l’àmbit d’internet”, va afirmar. Helena Rakosnic, presidenta de la Taula de diàleg per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, també va intervenir a la roda de premsa mitjançant un missatge enregistrat en vídeo.

Les recomanacions elaborades per Salut i pel CAC són una actualització d’un text redactat pel CAC l’any 2007 que, entre altres aspectes, ha posat al dia els continguts presents a internet. En relació amb la publicitat en els mitjans audiovisuals, es demana que en horari protegit (de 6 del matí a 10 de la nit) no s’emeti publicitat de productes destinats a la pèrdua de pes i que els productes ensucrats, salats o greixosos (llaminadures, snacks, begudes, etc.) no siguin presentats com a substituts dels àpats habituals, en especial en els anuncis adreçats a infants i adolescents.

Pel que fa a internet, es recomana que els responsables d’allotjament de webs i els moderadors de blogs, xats i fòrums siguin curosos i sensibles davant els continguts que facin apologia dels trastorns de la conducta alimentària. En aquest darrer sentit, el CAC ha elaborat un informe sobre la presència de continguts sobre l’anorèxia nerviosa, coneguts entre els internautes com “pro ana”, i sobre la bulímia nerviosa, coneguts com “pro mia”. La cerca a internet de l’expressió “blog pro ana pro mia” retorna 871.000 resultats, que inclouen blogs, articles, notícies i referències bibliogràfiques.

D’entre les referències presentades en els primers llocs del cercador, el CAC ha trobat un conjunt de 15 blogs que inclouen continguts favorables als trastorns alimentaris, que tenen com a llengua vehicular el castellà (no n’hi havia cap en català) i que presenten continguts que podrien incitar a la pràctica de conductes contràries a la salut. L’anàlisi dels 15 blogs mostra un discurs favorable als trastorns alimentaris a partir de dues característiques.

En primer lloc, hi ha presència de consells que podrien ser contraris a la salut de les persones, com ara dietes hipocalòriques, conductes purgatives, ingesta de medicaments i conductes autolesives o suïcides. I en segon lloc, s’hi detecta la creació d’una identitat grupal entorn d’un model corporal que s’identifica amb trastorns alimentaris. En concret, s’hi expliciten discursos favorables a l’anorèxia i la bulímia, missatges de suport, consells d’ocultació de les pràctiques i curses de pèrdua de quilos.

Switch to mobile version