Autor Societat
19 Juliol 2015 a 16:00

L’ONCE a Catalunya reclama un sistema de vot accessible

Les persones cegues votaran amb un codi QR i el seu mòbil

Logo d'ONCE // Imatge cedida per ONCE

Logo d’ONCE // Imatge cedida per ONCE

Per primera vegada a la història a Catalunya les persones cegues han pogut votar de manera autònoma i secreta, i va ser a l’acte de votació de l’Assemblea General per escollir el nou president i la nova Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector. L’acte de renovació de la junta i la presidència de la Taula va ser el passat dijous i hi van assistir més de 300 personalitats i representants d’institucions, entre elles Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Neus Munté, vicepresidenta del Govern de la Generalitat i consellera de Benestar Social i Família, i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona.

El procés de votació de la junta i la presidència de la Taula del Tercer Sector es va fer mitjançant un sistema accessible per a les persones cegues i amb discapacitat visual, basat en l’ús de la tecnologia: la inserció de codis QR als quatre angles de les paperetes de vot, que van permetre la lectura de la informació dels candidats mitjançant una síntesi de veu del telèfon mòbil. L’ONCE i les entitats de l’àmbit de la discapacitat de la Taula del Tercer Sector fa temps que reclamaven que aquesta tecnologia s’implantés en totes les fites electorals.

Es van fer dues votacions: la dels membres de la junta directiva, que eren 12 (cada papereta va tenir un candidat i un suplent), i l’elecció del president. En aquest cas hi havia un candidat i calia escollir la papereta del sí, la del no o el vot en blanc. L’ONCE ha col·laborat sempre per posar en funcionament un disseny del procediment del vot a totes les eleccions que defensi els interessos dels seus afiliats, com un dret fonamental de totes les persones, recollit a la Constitució i també a la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, ha denunciat reiteradament que s’ha de resoldre el problema del vot accessible tan aviat com sigui possible en tot tipus de comicis, ja que han passat vuit anys des de l’aprovació de la reforma de la llei electoral i encara no existeix cap sistema per a les Eleccions Municipals ni d’altres processos consultius que garanteixi el vot secret i autònom. Grau considera que caldria trobar un sistema integrador, vàlid per a les persones cegues i útil per a tota la població: “incorporar codis QR és una bona alternativa, com es farà a les votacions de la Taula del Tercer Sector. A les paperetes de votació, situats estratègicament a cadascun dels extrems del full, els codis poden oferir fins a 4.200 caràcters d’informació. El mòbil els pot identificar i llegir mitjançant una síntesi de veu”.

Enric Botí, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, creu que és una opció viable pels comicis municipals on l’Administració ens diu que “és impossible el Kit en Braille pel nombre de candidatures i circumscripcions. Aquest sistema no requereix una impressió amb una tinta ni un paper especial i no suposa cap cost addicional”. Botí creu que s’hauria d’aprofundir també en l’ús del Braille per les municipals i d’altres comicis, ja que la utilització d’un o d’altre sistema no és excloent, si no que es complementa.

Grau apunta també altres vies, com per exemple que tota la població pugui imprimir-se les paperetes al seu domicili, o que es puguin imprimir al col·legi electoral. Aquesta solució faria viable l’accessibilitat de les llistes obertes i suposaria un gran estalvi per a l’Administració.

Switch to mobile version