Autor Economia
12 Agost 2015 a 16:00

La Cecot desconcertada per la insuficient inversió que rebrà Catalunya dels PGE pel 2016

Catalunya rebrà el 10,7 del total i aporta el 19% al PIB nacional

PGE 2016 // Imatge del web de Pixabay

PGE 2016 // Imatge del web de Pixabay

Desprès de la publicació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2016, la Cecot vol mostra la seva indignació per la insuficient inversió que rebrà Catalunya, d’un 10,7% del total, tenint en compte que aporta el 19% al PIB nacional i que representa un 16% de la població a España.

La Cecot creu que és una decisió poc equitativa, ineficient, insostenible i poc intel·ligent, on no hi ha racionalitat econòmica ni esperit de generar competitivitat país, sobretot considerant que l’estat es nodreixen del retorn de la inversió.

Segons la patronal catalana, la infrainversió permanent i sistemàtica que sofreix Catalunya des de fa trenta anys es penalitza la capacitat de generació de riquesa del territori productiu i industrial més important del conjunt estatal. EL president de la patronal catalana Cecot, Antoni Abad, afirma: “Crec que el principal problema és d’estratègia. Aquests PGE 2016 tornen a frenar i dificultar la reactivació de l’economia espanyola, la creació d’ocupació de qualitat i sobre tot, va en sentit contrari a establir un nou model econòmic per al país”.

Del PGE, la Cecot extreu aquesta conclusió: que ni impulsen l’economia productiva, ni són tampoc pressupostos socials. Tampoc posen a la pràctica, ni baixen a un nivell operatiu els discursos que s’estan fent, a tota Europa, en favor de la reindustrialització dels països. Hi ha un consens social sobre la importància de la indústria com a motor econòmic i generadora d’ocupació en els territoris. Antoni Abad afirma: “El pressupost destinat a indústria cau en un 9,5% en els PGE per al 2016, això demostra el nivell de compromís del Govern amb el sector industrial i amb la generació d’ocupació”.

L’Estat s’estalviarà 5.480 milions d’euros en prestacions d’atur però només incrementa en 468 milions d’euros la partida destinada a foment de l’ocupació. La Cecot sempre ha defensar acompanyar la Reforma Laboral d’un Pla de Foment de l’Ocupació que el Govern mai ha posat en marxa i cal recordar també que l’any 2012, el principal estalvi que va aplicar el Govern Central al seus comptes va ser la reducció en 3.500 M.€ a la partida destinada a foment de l’ocupació a través de les polítiques actives que gestionen les CCAA.

Altres consideracions que s’extreuen del PGE. A banda del d’indústria, el pressupost destinat a agricultura disminueix en un 13%, el pressupost destinat al que anomena altres activitats de caràcter econòmic disminueix en un 28% i el pressupost destinat a activitats d’R+D+i, que hauria de ser un dels elements clau d’impuls de canvi de model productiu, pràcticament queda estancat, creix en el 0,5%. A més, en els últims pressupostos ha estat tradició que les inversions en R+D+i no s’executin.

En aquest sentit, la Cecot va presentar el mes de juliol un document on reclama un lideratge conjunt entre administració, empreses, universitats, centres tecnològics i societat civil,  i un contracte social que aposti per la innovació com un eix prioritari, juntament amb el de la reindustrialització, per al desenvolupament del país. Entre les propostes i recomanacions que inclou l’informe, una d’elles és la d’invertir en formació. Cal formar als professionals no només en eines digitals, sinó també en mètodes de gestió de la innovació. Segons Abad, “En definitiva, això va orientat a un canvi cultural dels agents econòmics del país i a un canvi en el model productiu que estem cercant com a país”.

La inversió en infraestructures públiques a Catalunya prové de l’assignació que fa l’Estat via PGE sota el criteri de redistribució i no d’eficiència, motiu pel qual Catalunya acumula un dèficit històric en la provisió d’infraestructures d’interès públic. La Cecot exigeix el mínim compliment dels compromisos polític adquirits en matèria d’inversió, tal i com recull la disposició addicional tercera de l’Estatut, on el compromís pretenia compensar en part el dèficit històric d’inversions de l’Estat a Catalunya. 

Aquest compromís, preveia que la inversió destinada fos, com a mínim, l’equivalent al seu pes en el PIB durant una sèrie d’anys. Les xifres del pressupost publicades a finals de juliol queden molt lluny d’aquell compromís i suposen un fre per a la competitivitat del total del teixit productiu català i un greuge comparatiu, incrementant el dèficit fiscal històric.

Antoni Abad exclama: “No podem entendre que es torni a ajornar dos anys més la finalització del tram de la B-40, fins el 2019!”. A més afegeix: “Per molt que diguin que hi posaran 12 M€ més el 2016, estem parlant de sis quilòmetres que porten un cúmul d’endarreriments que el fet de posar-hi més quantia, tampoc és garantia que s’executin”. Tenint en compte l’impacte econòmic que té la finalització d’aquests sis quilòmetres per a la indústria, el teixit empresarial i el gran nombre d’habitants que hi ha al Vallès, no entenem que encara es torni a ajornar la seva execució final.

Switch to mobile version