Autor Societat
29 Octubre 2015 a 10:00

Les diferències entre els panellets artesanals i els industrials

L’autèntic panellet no portar substitutius per abaratir el producte

 

Panellets // Imatge del web de Flickr

Panellets // Imatge del web de Flickr

El Gremi de Pastisseria de Barcelona vol posar en valor l’elaboració tradicional dels panellets de cara a la celebració, el proper 1 de novembre, de la festivitat de Tots Sants, i la Castanyada. Davant de la irrupció d’un gran nombre d’establiments on és possible comprar panellets de diferents varietats, el gremi recorda les grans diferències entre un panellet industrial i un d’artesanal.

Primer de tot, el massapà, el del panellet tradicional està feta exclusivament d’ ametlles, sucre i ous, no porta substitutius, com poden ser les fècules, introduïts per abaixar-ne el preu. A Catalunya, els consumidors poden comprovar si un panellet és tradicional i artesanal gràcies al segell ETG (Especialitat Tradicional Garantida), que garanteix que només porta ametlles, sucre i ous. Cal recordar que és una pràctica habitual en la pastisseria industrial la utilització de fècules per abaratir el panellet, perquè s’ha de tenir en compte que el seu preu ve marcat pel cost de productes com les ametlles o els pinyons, molt més cars que la patata o el moniato.

En segon lloc, l’elaboració, els artesanals s’elaboren un a un. El pastisser pot trigar més de 3 hores a fer una plata variada de panellets de forma artesanal, des que obre el sac de fruits secs per començar a elaborar el massapà i fins que els panellets arriben al taulell.

Per altre banda, els valors nutricionals, el panellet tradicional no porta conservants ni colorants artificials. Un panellet industrial, en canvi, porta diversos tipus de conservants per tal que el producte pugui estar setmanes o mesos emmagatzemat o col·locat en el lineal del supermercat per a ser venut.

Per últim la varietat, les pastisseries artesanals ofereixen una gran diversitat de sabors de panellets. A banda dels tradicionals la creativitat dels pastissers ha anat introduint nous i innovadors sabors a les vitrines dels seus establiments.

El President del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró, afirma: “La previsió de vendes per a aquest any és pràcticament igual a la del passat, amb un lleuger increment al voltant del 3 %. En total s’espera que les més de 900 pastisseries artesanes de Catalunya venguin prop de 250.000 Kg de panellets”. Els preus també es continuaran movent entre els 40 i els 52€/kg. El gremi també recomana al consumidor fixar-se bé en el preu per kg.

Switch to mobile version