Autor Societat
2 Febrer 2016 a 10:00

Gener càlid i molt sec

Ha estat el gener més càlid des del 1913

Mapa temperatura // Imatge cedida per la Generalitat

Mapa temperatura // Imatge cedida per la Generalitat

El gener ha estat càlid i molt sec però no tan com el mes de desembre. L’anomalia de temperatura per sobre dels +3 ºC s’ha enregistrat de forma més puntual, mentre que pluviomètricament el mes ha estat normal o plujós a la part nord-occidental del Principat. Tot i així, àmplies zones del litoral i del prelitoral Central acumulen 90 dies consecutius sense precipitació igual o superior a 1 mm.

A diferència del desembre, quan les condicions anticiclòniques van dominar de forma clara, la situació meteorològica ha estat caracteritzada per una disposició més zonal dels centres d’acció, afavorint el pas de fins a sis sistemes frontals amb un origen atlàntic. Aquesta configuració es caracteritza per un domini del vent de ponent que provoca, d’una banda, una inhibició de les masses d’aire procedents d’altes latituds.

Els fronts associats a aquests tipus de configuracions es caracteritzen per donar precipitació als llocs de clima oceànic (la Vall d’Aran i zones del voltant), de manera molt menys generosa a l’extrem oest de Catalunya i, de forma molt puntual, al litoral i al prelitoral. Cal remarcar tres episodis de precipitació que, de forma consecutiva, van afectar Catalunya.

El primer episodi va afectar el país entre els dies 4 i 7, deixant quantitats abundants de precipitació a la Costa Brava i quadrant nord-occidental del país. Els segon episodi va ser entre els dies 8 i 12 de gener quan un front va creuar el país deixant acumulacions destacades de precipitació al Pirineu occidental. I el tercer va afectar Catalunya entre els dies 13 i 19  de gener, afectant fonamentalment al Pirineu occidental.

Cal remarcar que aquest gener ha estat el més càlid de la sèrie a l’Observatori Fabra (el Barcelonès) amb dades des de l’any 1913. Tant les màximes com les mínimes han superat el rècord anterior que va ser l’any 1955. El mes anterior, el mateix observatori ja va registrar el desembre més càlid de tota la sèrie.

A l’analitzar les estacions de la XEMA, trobem que ha estat el gener més càlid de la sèrie a 45 de les 122 estacions operatives amb més de 10 mesos de gener amb dades disponibles, fonamentalment ubicades al litoral Central, Prepirineu, Prelitoral i punts de la depressió Central. A més, ha estat el gener més càlid de la sèrie a 2 de les 25 estacions operatives amb més de 20 mesos de gener: Viladecans i Cabrils. Cal ressenyar que el gener de 1996 va ser més càlid que el d’enguany a bona part del país.

Pluviomètricament, el mes de gener ha estat molt sec a gran part de Catalunya i sec a l’extrem occidental, la part central de la Costa Brava, al nord del cap de Creus i parts més elevades del Pirineu oriental i valls del Pirineu occidental. En canvi, ha estat normal o plujós a les parts elevades del Pirineu occidental.

Switch to mobile version