Autor Articles i estudis
13 Maig 2016 a 12:00

Renda 2015. Quines despeses puc deduir com a autònom?

Toquero gastos-deducir-autonomos

Ficats de ple en el període de la renda 2015, ens disposem a parlar-los de la campanya per als autònoms. Ja els hem explicat en altres entrades quins autònoms són els obligats a realitzar la seva declaració, i a quines novetats hauran d’ enfrontar-se aquest any. En aquest post ens centrem en les despeses que, com a autònoms, podem deduir aquesta campanya.

Què passa amb els autònoms que treballen des de casa? Quines despeses poden deduir? Els qui per al seu habitatge sigui també la seva oficina, han de saber que podran deduir en l’irpf els subministraments com ara l’aigua, el gas, la llum o fins i tot el telèfon. I això és una novetat, després d’una resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Central que entén que el treballador per compte propi que assumeix una sèrie de despeses a casa seva conseqüència de la seva activitat professional, també ha de tenir l’oportunitat de deduir. En els últims mesos s’han donat diverses sentències en aquest sentit, però l’aspecte més rellevant de la resolució a què ens referim és el seu caràcter vinculant.

Es planteja un criteri mixt entre els metres quadrats que es destinen a l’activitat, els dies laborals de treball i el nombre d’hores dedicades a la seva activitat professional. En el cas de viure sol, podrà anotar-se el 50% de les despeses de l’immoble, o si viu amb una altra persona, el 25%. Per deduir aquesta despesa, l’autònom haurà d’haver donat d’alta l’adreça on desenvolupi la seva activitat professional en el model 036.

I què passa amb les despeses derivades d’un vehicle particular si és a més utilitzat amb caràcter professional? Ha de saber que la deducció del 100% de la despesa associada a un automòbil només és admesa per als que es dediquen a activitats relacionades amb el transport, com ara taxistes, repartidors, o comercials entre d’altres.
L’autònom també pot deduir-se com a despeses en la seva declaració les cotitzacions derivades de contractar treballadors, despeses de formació o indemnitzacions per rescissió de contractes, així com les aportacions per contingències comunes a les mutualitats de previsió fiscal.

Són a també desgravables l’IBI del local o habitatge si és d’ús exclusivament comercial, l’IAE, i altres tributs i recàrrecs no estatals, i els interessos de préstecs i crèdits, així com les assegurances de salut del treballador, i del seu cònjuge i fills (si els tingués), fins a 500 euros. Són també deduïbles per als autònoms les despeses corrents, despeses financeres derivades del finançament aliè o pèrdues per deteriorament d’elements patrimonials i el cost de contractar serveis de professionals com ara notaris o advocats.

Algunes de les novetats destacades de la renda 2015 passen per les deduccions per a famílies nombroses i per als que comptin amb ascendents o descendents amb algun tipus de discapacitat, establint noves deduccions en 3.000 euros per als casos de discapacitat igual o menor al 33%, i ascendirà a 6.000 euros quan es necessita de l’ajuda d’una tercera persona i a 12.000 euros quan sigui superior al 65%.

Totes les despeses relacionades amb material i equipaments així com consums d’explotació i arrendaments són algunes de les despeses deduïbles més habituals per als autònoms. Això sí, per poder fer-ho cal comptar amb les factures dels seus pagaments.

Toquero Assessors

info@toqueroassessors.com

Switch to mobile version