Autor Articles i estudis
19 Agost 2016 a 15:00

Bellesa Activa: Cuida els teus peus en vacances

L’article d’AMIC

Amic peus

A l’estiu els peus poden patir més del compte. Les vacances afavoreixen les sortides, excursions i visites a diferents llocs en què les llargues caminades o les hores d’espera, tant de peu com asseguts, poden ser eternes. Sumat a la calor pròpia d’aquesta època, pot provocar inflor, irritacions, butllofes i laceracions als peus. Per evitar-ho, pren nota dels consells que el Col·legi Oficial de Podòlegs de la Comunitat Valenciana ha elaborat.

10 Consells per evitar el mal de peus en vacances

1. Utilitza un calçat adequat. Haurà de ser còmode, fabricat en materials naturals com la pell, que garanteixi una bona subjecció del peu, que s’adapti al seu moviment i li permeti transpirar. Hi ha ciutats, sobretot a Europa, en què els carrers estan empedrats, pel que és important portar un calçat amb bona sola que minimitzi l’impacte amb aquest tipus de calçada.
    2. Evita les sabates de taló perquè causaran major tensió en els músculs, en l’aparell locomotor, incrementaran la pressió en determinats punts de la planta del peu i augmentaran les possibilitats de patir dolor i rascades a la zona.
3. El calçat s’ha d’haver estrenat amb antelació perquè s’hagi adaptat al peu i no provoqui laceracions o butllofes a la pell.
  4. És molt important escollir adequadament els mitjons. Han de ser de la nostra talla i mai grans, cosa que passa sovint, ja que en aquest cas s’arrugaran i produiran rascades. Es recomana utilitzar mitjons de teixits tècnics, que minimitzen les molèsties, els tradicionals de cotó o de llana que incorporen fibres sintètiques elàstiques i permeten que s’ajustin perfectament sense formar arrugues i també l’ús de teixits com el Coolmax, que deixen transpirar perfectament el peu evitant la sudoració i, en conseqüència, les ferides, butllofes, males olors i, fins i tot, l’aparició de fongs o peu d’atleta. També és aconsellable escollir-los sense costures.
5. Si el podòleg ha indicat la necessitat d’utilitzar plantilles és important utilitzar-les en les caminades.
    6. Els peus s’han hidratar diàriament perquè en una pell nodrida és més difícil que es produeixin fregaments. Això sí, s’evitarà la part interdigital perquè amb la calor podria macerar i provocar l’aparició de fongs entre els dits.
7. Les ungles que no han d’estar llargues però tampoc excessivament curtes, ja que es poden lesionar per fregar excessivament contra la puntera del calçat, podent ocasionar molèsties i hematomes. Han de tallar rectes, sense que quedin pics, i no intentar retirar i banda de les cantonades perquè la carn de la vora de l’ungla ocuparà aquest espai «lliure» quan creixi i es clavarà produint els famosos i dolorosos «rodadits».
8. Després d’una intensa jornada, és bo aplicar unes cures extra perquè es reposin perfectament per al dia següent. Un bon exemple són els massatges dels peus i els tractaments antiinflamatoris com, per exemple, els banys de contrast. Aquests consisteixen en submergir-los en aigua freda una bona estona, aprofitant així les qualitats antiinflamatòries i antiedematoses del fred, el que ajudarà també a reduir la possibilitat que aparegui alguna ampolla si aquesta encara està en estat incipient. Després s’introduiran en aigua tèbia i, finalment, de nou en aigua freda, el que permetrà estimular la circulació sanguínia. En acabar, han de hidratar els peus perquè la pell estigui elàstica aplicant vaselina o una crema hidratant.
9. Si es detectés alguna ampolla, mai s’ha d’explotar ni retirar la pell perquè aquesta protegeix de possibles infeccions. Convé netejar-la amb un antisèptic i deixar-la assecar tot el possible a l’aire sense tapar.
    10. En cas que aparegués algun call, duresa o un altre tipus de molèstia és recomanable acudir al podòleg perquè els elimini abans de sortir de viatge i pugui tractar-los adequadament per evitar problemes majors que podrien afectar la marxa en caminar.

Belleza Activa / AMIC

Switch to mobile version