Autor Societat
1 Agost 2016 a 15:00

La Cecot creu que l’Administració central no es capaç de donar un impuls a l’ocupació

Catalunya és la comunitat on més ha baixat l’atur

Ocupació // Imatge del web Pixabay

Ocupació // Imatge del web Pixabay

Des de la Cecot es considera que les les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre tot i projectar unes dades positives en quant a reducció d’atur, aquesta millora de l’ocupació cada vegada té ritmes més lents.

La patronal ha destacat que l’economia espanyola continua creant ocupació (2,4%), tot i que el segon trimestre ha patit una desacceleració de quasi un punt respecte el trimestre anterior (3,3%). No obstant això, cal aprofundir en les reformes que estimulin l’activitat econòmica i estableixin un marc jurídic flexible, que afavoreixi la capacitat d’adaptació de les empreses als cicles econòmics i facin possible la creació d’ocupació a mesura que es consolida la recuperació.

La dilatació en les formacions de Governs no ajuden a la presa de decisions per part de les empreses i emprenedors per la incertesa que generen. Tampoc permeten impulsar els canvis i reformes estructurals que necessita el país per assolir un nou model econòmic. L’administració està endarrerint la posada en marxa de propostes que provoquin un canvi de política econòmica, industrial, i l’impuls de factors com la innovació, la gestió del talent i el coneixement que permetin créixer a mig termini i assolir un nou paradigma econòmic.

La gran majoria de llocs de treball que s’han creat (aproximadament el 90%) ha estat en els sectors del comerç, l’hostaleria i la construcció. Sectors d’activitat caracteritzats per l’estacionalitat.

A criteri de la Cecot, l’Administració central, no ha estat capaç d’aprofitar la tendència positiva en relació a l’activitat empresarial per activar i desplegar mecanismes de millora i de correcció del mercat de treball que ja estaven aprovats dins del text de la Reforma Laboral. Uns mecanismes que, de segur, haguessin incrementat l’ocupació i haguessin reduït la contractació temporal.

“Es parla de reindustrialització i d’indústria 4.0 però el cert és que l’actual marc laboral no permet la flexibilitat necessària per poder implementar models o relacions laborals com les que requerirà aquest tipus d’indústria que no té a veure amb la indústria tradicional”, afirma David Garrofé, secretari general de la Cecot. L’ocupació en el sector industrial es caracteritza per donar estabilitat i potencial de creixement al territori, d’aquí que sigui necessari la implementació de noves polítiques industrials, energètiques i l’adequació del marc a una nova indústria, més digitalitzada i especialitzada.

Perquè les empreses facin efectiva la seva previsió de mantenir les plantilles o fins i tot incrementar-les en aquest any 2016, cal tenir en compte que els factors econòmics i el context polític que estem vivint afecten i afectaran directament aquestes perspectives, i poden provocar la ralentització en la creació d’ocupació que estàvem experimentant els últims mesos. No obstant, la Cecot manté una visió optimista en quant a la reducció de l’atur per aquest any 2016. Durant l’últim any l’atur ha baixat en 574.300 persones, ha incrementat l’ocupació i aproximadament un 52,5% dels contractes que s’han signat al sector privat han estat indefinits.

Pel que fa al col·lectiu dels joves, des de la Cecot considerem que l’atur continua sent elevat entre la població de menys de 25 anys. “Recordem que hi ha més programes i línies de suport que mai relacionades amb la formació i l’ocupació per als joves”, afirma David Garrofé, secretari general de la Cecot, que no s’utilitzen per desconeixement d’una banda i per una incorrecta transposició dels programes europeus relatius al Pla de Garantia Juvenil que s’han definit a Espanya.

Molts d’aquests requisits per programes de Garantia Juvenil no s’adapten a la realitat de l’entorn, ni a les necessitats dels joves, ni a les de les empreses. Caldria una revisió d’aquests criteris perquè els programes donessin els resultats desitjables.

“Continuant en el col·lectiu de joves, també és necessari impulsar un nou model educatiu en relació a la formació professional que permeti la seva inserció al mercat de treball”, conclou Garrofé.

Switch to mobile version