Autor Societat
27 Octubre 2016 a 10:00

Catalunya produeix només el 3,5% de les mongetes seques consumides a les llars

És considerada un centre de diversificació de llegums

Mongetes a Catalunya

Mongetes a Catalunya

En motiu de l’Any Internacional dels Llegums declarat per la FAO, la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona s’alien per impulsar la producció de proximitat i el consum dels llegums, uns cultius amb importants valors mediambientals però que a Catalunya la producció de proximitat representa només el 3,5% de les mongetes consumides a les llars catalanes i el 1,2%, en el cas del cigrons. En el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona les dues institucions presentaran cartells informatius dels tres principals llegums consumits a Catalunya (mongetes, cigrons i pèsols).

Sensibilitzar sobre els valors nutricionals dels llegums

Així, el 2016 ha estat declarat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) com l’any internacional dels llegums amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre els avantatges nutricionals dels llegums i com a part d’una producció d’aliments sostenible. A través de diferents iniciatives es pretén involucrar els agents de la cadena alimentària per tal d’aprofitar millor en l’alimentació les proteïnes derivades dels llegums, incrementar-ne la producció, utilitzar-les de manera més apropiada en la rotació de cultius i fer front als reptes que existeixen en el seu comerç.

Catalunya és considerada pels investigadors un centre de diversificació de llegums com la mongeta, és a dir, una zona de gran interès per la diversitat que existeix entre les varietats locals. Així, en el nostre territori es troben més de 50 varietats tradicionals de mongeta, entre les quals destaquen la mongeta del ganxet i els fesols de Santa Pau, ambdós reconeguts a escala europea mitjançant el segell de qualitat Denominació d’Origen Protegida (DOP). Altres varietats amb renom són la mongeta de Castellfollit del Boix, genoll de crist, planxeta, sastre o floreta, i els cigrons de tipus cigronet de l’Anoia, menut i d’Oristà. Entre els pèsol destaca la varietat pèsol negre, protagonista de l’agricultura d’alta muntanya, i la única a Catalunya que es consumeix en sec.

Malgrat aquesta llarga tradició de producció i consum de llegums, actualment la producció de proximitat representa només el 3,5% de les mongetes consumides a les llars catalanes. En el cas dels cigrons aquest valor no arriba a l’1,2%. Aquest dèficit de producció és vist com una oportunitat pels productors, els quals han impulsat en els darrers anys diferents projectes per revaloritzar el cultiu i consum de llegums tradicionals. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona i la Fundació Miquel Agustí han decidit treballar conjuntament amb aquest objectiu. Així, una de les actuacions serà presentar en el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que es celebra del 23 al 26 d’octubre a la Fira de Barcelona, 3 cartells divulgatius sobre els llegums catalans i l’organització d’una jornada tècnica. Al final de la jornada està previst un tast d’aplicacions gastronòmiques dels llegums per part del col·lectiu de Cuina VO. Alhora, les entitats posaran a disposició de diferents associacions de productors (DOP Mongetes del Ganxet, DOP Fesols de Santa Pau i productors de la mongeta Castellfollit del Boix) un espai per donar a conèixer les produccions d’aquests llegums de qualitat.

Xarxa Productes de la Terra, protagonista al Fòrum

Pèsols negres, tomàquets de varietats recuperades, botifarra terregada, vins i caves amb DO, melmelades de préssec d’Ordal són alguns dels productes singulars que es podran trobar a l’estand de la Xarxa Productes de la Terra, impulsada per la Diputació, de la mà de les 26 empreses productores que són presents al Fòrum Gastronòmic 2016. Així fins dimecres, el recinte Gran Via de Fira de Barcelona esdevé el punt de trobada de restauradors, professionals de l’hosteleria i de tota la gent interessada en el producte gastronòmic de qualitat.

La Diputació de Barcelona vol apropar, així, als visitants tota la riquesa gastronòmica de les comarques de Barcelona a través dels seus productes i les preparacions culinàries més tradicionals però també les més innovadores. Patés de tomàquet maridats amb cerveses artesanes, la recepta ancestral del “mig raust” del Berguedà, timbal d’albergínia blanca amb botifarra negre del Bages, arròs a la sitgetana del Garraf, amanida de mongetes amb pollastre escabetxat del Vallès Oriental, tomàquets del Baix Llobregat, … són alguns dels prop de 30 tastos que es podran degustar a l’aula cuina “Barcelona és molt més”.

Switch to mobile version