Autor Economia
9 Octubre 2016 a 18:00

Valoració de la Cecot a les dades d’atur

Del mes de Setembre

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé // Imatge del web de la Cecot

A Catalunya l’ increment registrat de l’atur és de 5.641 persones el mes de setembre, el que representa un augment de l’1,27% respecte del mes anterior. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 451.081, el que implica un descens de 62.106 persones respecte del mes de setembre de l’any passat.

Per sectors, l’augment de l’atur registrat es concentra en el sector Serveis (5.133) seguit de persones sense ocupació anterior (1.489) i Agricultura (609). No obstant això, l’atur ha baixat en el sector Indústria (-293) i en la Construcció (-1.297).

Per demarcacions, l’atur ha pujat a Girona (2.709), Tarragona (2.469), i Lleida (1.073), i ha baixat a la demarcació de Barcelona (-610).

Les dades dels Serveis Públics d’Ocupació del conjunt de les Comunitats Autònomes corresponents al mes de setembre incrementen l’atur registrat en 21.801 persones, el que situa la xifra total d’atur en 3.720.297 de persones.

Pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social, el mes de setembre, que sol ser un mes amb comportaments desiguals, ha incrementat en 12.025 els cotitzants respecte el mes anterior. Segons dades del Ministeri de Treball, l’increment registrat aquest any és el segon millor registre des de 2006, només superat pel de 2014, quan va guanyar 12.182 cotitzants. En termes interanuals, l’afiliació s’ha incrementat en 522.206 persones, un 3,04% més.

Posicionament de la Cecot

El mes de setembre és un mes on l’atur sol incrementar per la finalització dels contractes de temporada de sectors com l’hostaleria, la restauració i els relacionats amb la temporada de turisme d’estiu.

La Cecot, tot i l’increment de l’atur de setembre, valora positivament el descens de l’atur en termes interanuals i destaca especialment la creació d’ocupació en la indústria, ja que la considera un dels sectors que aporta estabilitat i que consolida llocs de treball directes i indirectes als territoris.

Tenint en compte que no s’ha pres cap mesura en l’últim any, donats els aconteixements polítics, la dada interanual d’ocupació es pot considerar positiva. “És necessari que el Govern defineixi polítiques d’ocupació efectives, de la mà dels agents socials i econòmics”, afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot, “ per poder canviar i fer evolucionar el mercat de treball harmonitzant-lo amb els marcs laborals europeus de països que estan aplicant bones pràctiques”.

Des de la Cecot es considera que és moment de generar consensos entre associacions empresarials, sindicats i administracions per poder acabar definint un nou marc laboral que ajudi a generar ocupació de qualitat. “És moment de posar unes bases que previnguin models productius que acabin penalitzant-nos en un futur. Hem d’intentar harmonitzar el nostre marc amb el d’aquells països europeus que tenen una dinàmica d’ajust permanent per adaptar-se a les condicions de cada moment”, conclou Garrofé.

Switch to mobile version