Autor Ensenyament
27 Desembre 2016 a 10:00

Afers Exteriors i Ensenyament signen un pla per integrar els valors de la cooperació

 Al desenvolupament a la comunitat educativa

exteriors ensenyament

El director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Afers Exteriors, Manel Vila, i el responsable de relacions interdepartamentals del Departament d’Ensenyament, Josep Vicent García, han signat avui 23 de desembre un Pla de treball per integrar la cooperació al desenvolupament en la comunitat educativa. El pla serà vigent fins el 2018 i permet al Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència -a través l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)- i el Departament d’Ensenyament impulsar conjuntament actuacions sobre educació per al desenvolupament per tal d’enfortir la política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat i alhora promoure la coherència de l’acció de Govern.
Una de les actuacions més destacades d’aquest Pla és la creació d’un grup de treball format per personal d’Ensenyament, de Cooperació i de la societat civil catalana per tal de proposar la introducció dels valors de la cooperació al currículum escolar. Aquest grup s’encarregarà d’identificar continguts propis de l’educació per al desenvolupament en base als blocs temàtics de la pau, els drets humans, el gènere, la interculturalitat, la sostenibilitat i el medi ambient, i els relacionarà amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). A més, farà una tasca de sistematització de materials pedagògics, recursos i espais de treball per tal de millorar l’impacte a l’aula.
Una altra de les actuacions previstes és el disseny d’un pla de formació del personal docent i del personal d’atenció educativa del Departament d’Ensenyament en matèria de cooperació al desenvolupament. Això inclourà sessions formatives en format on-line, l’ampliació del portal XTEC-Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya i jornades presencials al voltant dels ODS i d’altres temàtiques relacionades amb la pau, els drets humans i la justícia social.
El Pla acordat és extens i concreta actuacions al llarg de cinc grans eixos de treball: coherència de polítiques per al desenvolupament en l’acció de Govern; intercanvi d’expertesa tècnica en actuacions de cooperació al desenvolupament; espais de coordinació interdepartamental; col·laboració amb el sectors de la cooperació i l’ensenyament; i seguiment, comunicació i visibilitat del Pla de treball.
El primer d’una sèrie
 
Aquest Pla de treball entre Ensenyament i Cooperació respon a la voluntat del Departament d’Exteriors d’enfortir la política pública de cooperació al desenvolupament per tal que contribueixi en la creació d’un perfil de Catalunya responsable i compromès amb el desenvolupament humà sostenible. A més del Pla signat amb Ensenyament està previst que al llarg del 2017 se signin nous plans de treball amb la resta de departaments.
Switch to mobile version