Autor Economia
4 Desembre 2016 a 18:00

L’economia col·laborativa i el seu impacte en el turisme, a debat a Barcelona

En una  jornada organitzada per NECSTouR

Baiget economia colaborativa

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha participat a la jornada Turisme i Economia col·laborativa: oportunitats per al creixement i l’ocupació a Europa, que té lloc a la Casa de la Convalescència de Barcelona.

La Xarxa de Regions Europees per a un Turisme Sostenible i Competitiu (NECSTouR), en cooperació amb la Generalitat de Catalunya, organitza aquesta sessió que té com a objectiu abordar les oportunitats que ofereix l’economia col·laborativa a les destinacions turístiques europees, analitzant els seus beneficis i els possibles riscos.
Durant la inauguració, el conseller Baiget ha declarat que l’economia col·laborativa forma part d’un món que canvia, i és una realitat molt present que s’ha de gestionar. Des del Govern de Catalunya volem regular aquest fenomen i per això hem creat la Comissió Interdepartamental d’Economia Col·laborativa”. Baiget ha afegit que “no ens oposem a determinades plataformes però haurem de fer una llei que reguli certs aspectes d’aquestes plataformes perquè volem que hi hagi una competència justa”.
La transversalitat de les noves ofertes de béns i serveis entorn aquest fenomen són múltiples i incorporen cada cop més un ventall més ampli d’activitats que es duen a terme en el context d’Internet. Un model obert i global que permet fer arribar propostes d’ús individual a l’usuari final i que alteren les regles convencionals de funcionament dels mercats locals i dels seus actors. El programa de la jornada d’avui s’ha desenvolupat en tres sessions per tractar el tema des de diferents punts de vista: l’impacte territorial; l’impacte laboral i econòmic; i l’aparició de les plataformes digitals com a nous actors.
Representants de destinacions com ara Flandes i la pròpia ciutat de Barcelona, així com de plataformes com Airbnb i mytwinplace.com participen en aquesta jornada per abordar els pros i contres de l’economia col·laborativa. Un fenomen en constant evolució que és una realitat en l’àmbit turístic que cal conèixer i gestionar per evitar la generació d’altres problemes.
En la inauguració d’aquesta jornada, el conseller ha estat acompanyat pel secretari general d’Empresa i Coneixement, Xavier Gibert, i per l’eurodiputada Cláudia Monteiro de Aguiar, membre de la Comissió de Transport i Turisme del Parlament europeu.
El grup de treball elaborarà unes conclusions que es donaran a conèixer properament en el que s’anomenarà “Declaració de Barcelona”.
Comissió Interdepartamental d’Economia Col·laborativa
Enguany, la Generalitat de Catalunya ha creat la Comissió Interdepartamental d’Economia Col·laborativa, que té la missió d’ajudar a fixar els criteris que defineixen les activitats vinculades a aquesta nova modalitat de prestació de serveis en cada sector, assessorar l’Executiu, i esdevenir també l’interlocutor amb tots els agents implicats en els canvis que se’n derivin.
Els eixos sobre els quals treballarà aquesta comissió són: caracteritzar i definir l’economia col·laborativa en tots els seus àmbits; revisar la normativa i avançar en aspectes puntuals que donin lloc a una normativa transversal i sectorial en temes com la fiscalitat, les relacions laborals, els drets dels consumidors i el paper de les plataformes com a prestadores de serveis; i analitzar i entendre el fenomen, el seu impacte, i els reptes, riscos i oportunitats que comporta per poder desenvolupar la millor versió possible de l’Economia Col·laborativa.
Amb tot, la finalitat de la comissió és garantir un entorn de confiança, preservant drets, per tal d’afavorir un desenvolupament adequat d’aquesta nova economia en línia amb les recomanacions al respecte fetes recentment per la Comissió Europea.
 
Presidència catalana a NECSTouR
Catalunya presideix actualment la xarxa NECSTouR. Entre d’altres reptes, una de les prioritats que s’ha marcat la destinació catalana és precisament analitzar el fenomen de l’economia col·laborativa en el sector turístic, tenint en compte el paper de les tecnologies i de les noves plataformes tecnològiques, trobant un equilibri que garanteixi la protecció dels consumidors i  els greuges comparatius respecte els sector tradicionals.
NECSTouR va ser fundada l’any 2009 per Catalunya, la Toscana i Provença-Alps-Costa Blava. Actualment en formen part una trentena de regions europees i 35 membres associats entre empreses, institucions, universitats i associacions del sector turístic europeu. La xarxa treballa per potenciar la cooperació entre regions europees en la consolidació del turisme sostenible i influir directament en la política turística europea. Per aconseguir-ho es treballa de manera coordinada a través de diferents grups de treball, on es tracten aspectes com ara l’accessibilitat, el canvi climàtic, indicadors de turisme sostenible i el turisme marítim i del litoral, entre d’altres.
Switch to mobile version