Autor Societat
4 Desembre 2016 a 15:00

Presentat al Parlament el Projecte de llei per la votació electrònica

 

Per facilitar que els residents a l’estranger puguin exercir el seu dret

meritxell borras parlament

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat al Parlament el Projecte de llei del procediment de votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l’estranger. La norma ha superat el debat de totalitat i continua la seva tramitació parlamentària. En referència a aquest col.lectiu, la consellera ha assegurat que “garantir el dret de vot de tots els catalans i les catalanes no és cap problema tècnic ni jurídic” i que “només és qüestió de voluntat política que els catalans residents a l’estranger puguin disposar d’un sistema de vot electrònic”.
Segons ha remarcat Borràs, la Llei que el Govern proposa és “absolutament garantista en el seu redactat” i preveu “mesures per poder auditar el vot, verificar la seguretat i el correcte funcionament de totes les fases”, així com “mesures de seguretat per evitar que els vots s’alterin o es perdin i per evitar també el tractament no autoritzat del vot”. “Per tant, només cal voluntat política per aprovar una llei que reguli exclusivament el vot electrònic. Aconseguir-ho, doncs, només depèn de la voluntat de tots vostès”, ha reblat la consellera.
Meritxell Borràs ha fet referència a la situació viscuda durant els comicis del 27 de setembre de 2015, en què només 14.000 persones d‘un electorat potencial de 200.000 van poder enviar el seu vot per la dificultat pròpia del sistema de votació i per problemes en la recepció de la documentació necessària per participar-hi. Segons Borràs, ha quedat demostrat que votar per correu o en una ambaixada o consolat restringeix el dret de vot d’aquests ciutadans, i com a Govern i com a Parlament hi podem donar solucions”. “Hem d’evitar que els residents a l’estranger passin un calvari cada vegada que hi ha unes eleccions i, al mateix temps, garantir un procés de vot segur, secret i transparent”ha apuntat.
La consellera ha destacat que “els poders públics han de fer tot allò que estigui en la seva mà per assegurar que els ciutadans i ciutadanes poden exercir el seu dret amb normalitat”, ja que“un ciutadà que no pot exercir el seu vot és un ciutadà desprotegit”. “La Generalitat és una administració moderna, pionera, innovadora i també ho serà en aquest àmbit”, ha afegit.
“El nou text serà una llei parcial per instrumentar el vot electrònic, que resol un problema greu, i en cap cas substitueix l’objectiu de país de fer una llei electoral catalana que ho reguli tot”, ha remarcat. En la mateixa línia ha afegit que “es tracta d’una llei que resol un greu problema, i ho fa sense entrar a modificar el sistema electoral”.
 
Un nou sistema segur, provat, transparent i auditable
 
El passat mes d’abril el Govern de la Generalitat va acordar fer un Pla d’acció per la implementació del Vot Electrònic coordinat pel Departament de Governació, en col·laboració amb els Departaments de Presidència i Exteriors. Aquest Pla definia el model de vot electrònic que volem implantar, i proposat fer tot el procés a través d’internet.
La consellera ha subratllat que aquest sistema té tres grans avantatges. En primer lloc, “permet l’accessibilitat al dret de vot des de qualsevol lloc del món amb accés a la xarxa”. D’altra banda, “és un procés eficient i sostenible, en contraposició a l’enviament de paperassa arreu del món”. Finalment, segons Borràs, “la tecnologia que requereix existeix, és segura, provada i confiable, ja ha estat utilitzada a països com Suïssa, França i Estònia i fins i tot es preveu utilitzar-la en les properes eleccions europees”.
 
La titular de Governació ha explicat que la llei defineix amb detall com serà el procediment de vot electrònic, a quin col·lectiu es dirigirà, en quins processos s’aplicarà i les garanties que aporta. Així, segons la consellera, “el procés de vot electrònic serà complementari al sistema actual, i facultatiu perquè l’elector pugui escollir entre votar electrònicament o per correu, sense possibilitat de duplicitat de vot”.
Aquesta proposta va adreçada als catalans i catalanes resident a l’estranger inscrits en el Cens Electoral dels Residents Absents (CERA) i s’aplicarà a les eleccions al Parlament a Catalunya, a les eleccions al Consell General d’Aran i a d’altres processos electorals i consultes populars que siguin competència de la Generalitat.
Switch to mobile version