Autor Articles i estudis
4 Gener 2017 a 15:00

El bioestadístic esportiu, una nova professió que pot contribuir a la prevenció de lesions

Martí Casals Caroline Finch  Uvic

La nova especialitat professional de bioestadistaa esportiu pot ajudar en l’optimització de les dades sobre les lesions per quantificar-les, comprendre les seves possibles causes i prevenir-les, segons un nou estudi publicat a Injury Prevention.

Aquesta investigació, en la qual es descriu el camp emergent de la bioestadística esportiva i s’explica la seva rellevància per a la prevenció de lesions, ha estat realitzada per Martí Casals, de l’Sport Performance Analysis Research Group (Sparg) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i Caroline Finch, de l’Australian Collaboration for Research into Sports and its Prevention (Federation University Austràlia), que és un dels nou centres de recerca reconeguts pel Comitè Olímpic Internacional per a la prevenció de lesions i la protecció de la salut dels atletes.

Les noves tecnologies i el fenomen del big data han donat més valor als analistes, l’estadística i la ciència de computació en aquest camp. Les especialitzacions de l’estadística aplicada (com la bioestadística, l’econometria o la bioinformàtica) han anat creixent en els últims anys i són ja reconegudes per les diferents ciències afins. No és una excepció el camp de la ciència de l’esport, on l’interès pel rendiment dels atletes -juntament amb la famosa pel·lícula Moneyball, que ha contribuït a despertar l’atracció del públic per l’ús de l’analítica en aquesta àrea- han creat noves oportunitats a l’especialització de Sports Analysts o Sports performance.

“Parlar de rendiment és parlar, també, de prevenció de lesions i sistemes de vigilància per prevenir-les. La ciència de l’esport i la medicina esportiva necessiten especialistes per resoldre els desafiaments que sorgeixen amb les dades de lesions. Una de les professions que podrà ajudar a desenvolupar aquestes funcions serà l’especialitat del bioestadística esportiu, més coneguda als Estats Units o Austràlia “, explica Martí Casals.

Per avançar en la prevenció de lesions en l’esport -assenyala l’estudi-, hi ha, a més, una clara necessitat de disposar de més equips multidisciplinaris que incorporin la bioestadística, l’epidemiologia i la salut pública, ja que és una realitat que el seu control i vigilància és un problema de salut pública. Un dels handicaps que hi ha actualment és la falta de disponibilitat d’informació d’alta qualitat sobre lesions de les diferents poblacions que practiquen esport (escoles, clubs professionals o aficionats).

Els autors d’aquest treball destaquen la importància d’una sèrie de qüestions relacionades amb aquesta professió i la ciència de la prevenció de lesions esportives, com ara la creixent popularitat de les mètriques i les estadístiques esportives, el potencial del big data en ciència de l’esport i la prevenció de lesions o la necessitat de formar nous investigadors i professionals en aquest àmbit, entre d’altres.
A més, els autors de l’estudi reclamen que els estadístics esportius facin un esforç per explicar les seves idees, essencialment matemàtiques, en uns termes comprensibles per a tots els professionals implicats en la comunitat esportiva, com ara entrenadors, esportistes, metges de l’esport, preparadors físics , fisioterapeutes o readaptadors de lesions, perquè siguin conscients de la seva utilitat en la prevenció i la predicció de lesions.

Martí Casals es investigador del grup SPARG de la UVic-UCC, el CIBERESP i l’ASPB

Article de referència:

Sports Biostatisticians – a critical member of all sports science and medicine teams for injury prevention. Martín Casals, Caroline Finch. Injury Prevention
DOI: 10.1136 / injuryprev-2016-042211

Switch to mobile version