Autor Societat
24 Febrer 2017 a 15:00

10 anys del permís de conduir per punts

Ha provocat la reducció de víctimes de trànsit

Jane carnet per punts

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha inaugurat a Madrid les Jornades sobre el permís per punts desprès dels 10 anys de la seva posada en funcionament.
El conseller Jané ha agraït a la Fundació Pons la invitació per inaugurar aquestes jornades, i ha començat el seu parlament referint-se a unes xifres d’accidents de trànsit que demostren el canvi que s’ha produït en la sinistralitat a les carreteres en aquest temps: “L’any 2002, any en què es va començar a parlar del carnet per punts, la xifra de víctimes de trànsit a l’Estat espanyol era de 5.347 persones, una mitjana de 15 víctimes al dia. Avui ens queden molt lluny aquestes xifres, i això demostra que les mesures que s’han adoptat, han funcionat”.
El conseller d’Interior ha explicat que s’ha dedicat a la seguretat viaria des de fa més de 17 anys, i que va participar directament en la redacció de la llei que permetria la creació del permís per punts l’any 2006, quan l’actual conseller Jané era el primer president de la Comissió de seguretat viaria del Congrés dels Diputats. El titular d’Interior ha avalat la bona tasca que es va fer aleshores per aconseguir el màxim consens en aquesta matèria: “Vull recordar i rendir un homenatge a José Antonio Alonso, ex ministre de l’Interior que es va envoltar de bons col·laboradors i va deixar-nos  treballar. Va deixar que tinguéssim consens en matèria de trànsit i vam poder fer importants canvis”.
Jané ha insistit que ara també s’està fent molt bona feina per la seguretat viària i ha posat com a exemple que a Catalunya les xifres de sinistralitat a les carreteres ha davallat significativament: “Hem aconseguit amb 202 accidents mortals l’any 2016 la xifra més baixa d’accidents de trànsit des que tenim competències en aquesta matèria”. Jané també ha anunciat un dels objectius a Catalunya: “Ens hem proposat reduir la xifra de morts al 2020 en un 50% respecte el 2010. De moment, hem aconseguit una reducció del 31,9%. És un repte, però el volem aconseguir”.
El conseller ha fet un repàs de la creació del permís per punts i els objectius que es van aconseguir: “Els punts –ha explicat el conseller– eren un crèdit de confiança, però es podia perdre si es cometien infraccions, i això era una gran novetat perquè et podies quedar sense permís de conduir, i això va fer canviar de xip “. I ha afegit: “Ens vam revelar, volíem remoure consciències, ho vam aconseguir”. La implantació del carnet per punts, assegura el conseller, va provocar un canvi d’actitud, i també menys víctimes de trànsit: “Va valer la pena treballar en una iniciativa que desprès veus que dona els seus fruits”.
El conseller d’Interior ha explicat que, des de la posada en marxa del carnet per punts, a Catalunya s’han realitzat prop de 12.000 cursos de sensibilització i reeducació, en les quals han participat uns 125.000 alumnes, amb una presència creixent dels que han de recuperar el permís més que els que han de recuperar simplement punts: el 55% dels alumnes han assistit als cursos de recuperació del permís i el 37% en els cursos de recuperació de punts.
El titular d’Interior ha acabat la inauguració parlant de reptes de futur. “El diagnòstic és clar: la mesura s’ha demostrat que ha estat positiva, però dit això hauríem, entre tots, de buscar un marc novedós, hem d’aconseguir cridar l’atenció del conductor perquè aquest torni a autoexigir-se, i hem d’implicar sempre a les autoritats de trànsit per fugir de l’autocomplaença, dels plantejaments triomfalistes i treballar en mesures positives a favor de la seguretat viària perquè queda molt camí per recórrer i molts accidents es poden evitar”
Switch to mobile version