Autor Societat
28 Març 2017 a 18:00

Campanya de control per prevenir les distraccions a la conducció i respectar els semàfors

La coordina el Servei Català de Trànsit

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina al llarg d’aquesta setmana, des d’ahir dilluns 27 de març fins diumenge 2 d’abril, una campanya policial de controls intensius per prevenir les distraccions durant la conducció i el respecte pels semàfors. Aquesta estratègia de vigilància es focalitzarà a detectar les desatencions en la circulació, sobretot relacionades amb la manipulació del telèfon mòbil i l’ús de dispositius com ara pantalles amb accés a Internet, monitors de televisió, i reproductors de vídeo o DVD, i es desenvoluparà tant a les carreteres com als carrers de Catalunya a través dels Mossos d’Esquadra i les Policies Locals. A més, en zones urbanes, també s’intensificarà el control del compliment de les obligacions de detenció en els semàfors.
Al llarg de la setmana s’informarà i alertarà els conductors de la xarxa viària d’aquesta campanya policial a través dels panells lluminosos ubicats a les carreteres catalanes amb el missatge CONTROLS POLICIALS DISTRACCIONS. Així mateix es recordarà a través dels mateixos panells del perill que suposen les distraccions en la conducció a través dels missatges CONDUINT NO MANIPULIS MÒBIL NI GPS i CONDUCCIÓ + DISTRACCIÓ = ACCIDENT.
Aquesta acció, que pretén fer més visible la necessitat d’eradicar les distraccions i el respecte pels semàfors, és la quarta campanya preventiva i integral que es realitza aquest 2017, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia i camions. En total, enguany, se’n faran una quinzena.
Convé destacar que les distraccions durant la conducció, les més habituals motivades pels telèfons mòbils, estan tenint conseqüències tràgiques a les carreteres.  Tot i això, durant el 2016, i quant als factors concurrents dels accidents amb víctimes que es van registrar, les distraccions es van reduir dos punts i mig (del 31,8% al 28,4%), fet atribuïble a les campanyes de conscienciació i a la tasca de control i vigilància de les policies de trànsit (veure quadre).
accidents amb víctimes per factors concurrents
 
2015
2016
% 2015
% 2016
Distracció
273
237
31,82
28,45
Infracció conductor/vianant/ciclista
234
240
27,27
28,81
Errada del conductor
150
166
17,48
19,93
Infracció de velocitat
143
131
16,67
15,73
Alcohol i estupefaents
16
14
1,86
1,68
Altres factors
42
45
4,90
5,40
En l’article 18 del Reglament General de la Circulació es considera incompatible amb l’obligatòria atenció permanent a la conducció l’ús per part del conductor, amb el vehicle en moviment, de dispositius com pantalles amb accés a Internet, monitors de televisió i reproductors de vídeo o DVD, així com el GPS (article 18.1). També especifica la prohibició d’utilitzar dispositius de telefonia mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació que requereixi intervenció manual del conductor (article 18.2). Aquestes infraccions són de caràcter greu i suposen una sanció econòmica de 200 euros i la detracció de 3 punts del permís.

Tot i que normativa permet la utilització de telèfons mòbils a través de sistemes de mans lliures, se’n desaconsella el seu ús atès que també suposen un grau de desatenció que minven les capacitats de reacció durant la circulació. L’SCT recomana que, en la mesura del possible, sigui el copilot el que s’encarregui de la manipulació de tots els aparells electrònics.

Switch to mobile version