Autor Societat
6 Abril 2017 a 18:00

Els embassaments de les conques internes se situen al 84% de la seva capacitat

21 punts més que a la tardor

embassament La Baells

Els embassaments de les conques internes catalanes estan al 84% (584 hm3) de la seva capacitat, 21 punts i 214 hm3 més que a mitjans del mes d’octubre de l’any passat, quan es trobaven al 53% (370 hm3), segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’arribada de diversos fronts que han passat per Catalunya en els darrers mesos han permès incrementar el volum de reserves. Precisament el darrer episodi de pluges que hem viscut (25-26 de març) ha servit per incrementar en 40 hm3 les reserves, beneficiant  totes les conques regulades.
El volum actual és molt superior al que hi havia durant la mateixa data de l’any passat, quan els nivells totals eren del 65% i 453 hm3. Amb aquest nivell de reserves estan garantides totes les demandes durant tot el 2017.
Sistema Ter-Llobregat, al 85%
Els embassaments que proveeixen la regió metropolitana de Barcelona i l’àrea de Girona estan al 85%, amb 520 hm3. Precisament el sistema Llobregat, que engloba els embassaments de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç, és el que té un nivell de reserves més alt, amb un 92% i 197 hm3. Per la seva banda, el sistema Ter (Sau i Susqueda) es situa al 81% i 323 hm3. Encara que en els darrers mesos els dos sistemes s’han anat equilibrant, es continuarà captant més aigua del Llobregat per satisfer les principals necessitats de l’àrea metropolitana. Fa un any, el sistema Ter Llobregat estava al 66% i 401 hm3.
Darnius Boadella: demandes de reg garantides
Un altre dels embassaments que ha anat guanyant reserves ha estat el de Darnius Boadella, a l’Alt Empordà. Aquesta reserva, que garanteix, principalment, les demandes urbanes de Figueres i les necessitats de reg de la comarca, està al 82% i 50 hm3 de capacitat, fet que garanteix les demandes urbanes pel que resta d’any i també la campanya de reg que començarà a l’estiu. Aquest embassament estava, fa un any, al 63% amb 39 hm3.
Siurana i Riudecanyes, pujada lenta però progressiva
Els embassaments tarragonins de Siurana i Riudecanyes són els que menys aigua han emmagatzemat en els darrers mesos. Això es deu a què les pluges no han tocat de ple la seva capçalera, que és de dimensions molt més reduïdes que dels anteriors sistemes esmentats. Tot i això, sí que registren un augment de reserves. Tot i que avui estan al 47% i 8 hm3 (8 punts i 1,5 hm3 menys que fa un any), sí que registren una lleugera millora respecte l’octubre.
Pel que fa a l’embassament de Foix, aquest està al 100% (3,7 hm3) de la seva capacitat, un volum molt similar al registrat fa un any, i més tenint en compte que aquest embassament únicament s’utilitza per a usos de reg i ambientals. Al ser petit i estar ubicat a prop del litoral, acostuma a beneficiar-se de pluges intenses que permeten disposar gairebé sempre de volums alts.
Switch to mobile version