Autor Cultura
15 Juny 2017 a 10:00

Cerimònia d’entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2017

Reivindicació per una cultura lliure i en constant moviment

Premis Nacional Cultura 2017 Foto de familia

Foto: Eva Guillamet

Ahir al vespre Josep Cots, Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa, Joan Francesc Mira, Hèctor Parra, Raimon, Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), Albert Serra i Emma Vilarasau van rebre el Premi Nacional de Cultura 2017, la distinció més rellevant en l’àmbit de la cultura, que atorga cada any el Consell Nacional de les Arts i la Cultura (CoNCA).

Els premis reconeixen personalitats i entitats catalanes que han contribuït i contribueixen a enriquir la nostra cultura ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compar­tida que desenvolupen.

L’acte de lliurament ha tingut lloc al Teatre Municipal La Sala de Rubí i la cerimònia ha estat presidida pel M. Hble. Sr. Carles Puigdemont, president de la Generalitat, acompanyat pel conseller de Cultura, l’Hble. Sr. Santi Vila; l’alcaldessa de Rubí, l’Il·lma. Sra. Ana María Martínez i el Sr. Carles Duarte, president del CoNCA.

Lluís Danès n’ha assumit la direcció artística i l’actriu Miranda Gas, la conducció i, de fet, l’escenografia i les actuacions que hi han tingut lloc no han deixat mai d’evocar el paral·lelisme entre vent i cultura. El cantautor Roger Mas, acompanyat pel pianista Xavi Lloses, un cor de nens cantaires del SCIC i dues ballarines de l’Esbart Dansaire de Rubí, ha interpretat com a obertura el tema “Veles e vents” de Raimon, que enguany deixa els escenaris. El músic islandès instal·lat a Catalunya, Halldór Már, ha finalitzat la cerimònia amb la cançó en anglès “El vent”, també de Raimon. El conjunt femení Las Migas, que han cantat “He mirat aquesta terra”, ha afegit el contrapunt musical de la vetllada en el moment dedicat a recordar les persones de l’àmbit cultural que ens han deixat aquest any.

Diversos premiats han al·ludit a la lluita i al risc que han fet o fan front, des de la seva tasca o pràctica cultural. En aquest sentit, Antoni Gálvez, coordinador general adjunt del SCIC ha volgut agrair “a les persones que ara fa cinquanta anys van posar les bases de la federació, perquè llavors posar nens i nenes junts, cantant en català, era una provocació”. Hector Parra ha destacat que “fer música clàssica contemporània és ara un acte de resistència” i Josep Cots ha recordat que “el risc és una necessitat vital de l’ànima”, així com la seva dedicació al món de l’edició en català.
                              
La Fundació Apel·les Fenosa, en boca del seu president i alcalde de El Vendrell, Martí Carnicer, ha recordat la figura de l’artista que li dóna nom i ha convidat al públic a visitar el taller-museu de la localitat tarragonina. El cineasta Albert Serra ha subratllat la dimensió “divertida i interessant” que el “filtre de la cultura aporta a la vida”.

Amb un acudit, Joan Francesc Mira ha agraït el premi, tot mencionant que “és fonamental que una societat i un país presti reconeixement als seus propis creadors”; mentre que Carles Santamaria, que ja fa 35 anys que es dedica al còmic, s’ha dirigit al president Carles Puigdemont i al conseller de Cultura Santi Vila: “en època de desconnexions, no desconnectin del còmic. Un gran poder comporta una gran responsabilitat”.

Emotives han estat les paraules de la fotògrafa Maria Espeus que no s’ha pogut estar d’elogiar un altre premiat, Raimon, que, amb un toc d’humor, ha deplorat que “ni el president ni la vicepresidenta del Govern espanyol no hagin vingut a cap dels dotze recitals” que el cantautor ha dut fet durant el passat mes de maig. Emma Vilarasau ha destacat el poder i la estima que té per les paraules. “He tingut la sort de treballar en català tota la vida”, ha afirmat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat el paper fonamental de la cultura en la nostra societat i ha assegurat que encara “no li hem retornat tot el que ha fet”. “A aquesta obra ingent que ens ha salvat mots i esperit li devem justícia, reconeixement i respecte. La cultura ens ha salvat com a societat viva, desperta i esperançada, que avui té una vocació imparable de contribuir al món a través de la creació més genuïna”, ha destacat.

Durant l’acte, també s’ha fet menció a altres figures cabdals de la cultura a Catalunya ja desaparegudes, entre d’altres, s’ha recordat el centenari de la mort d’Enric Prat de la Riba,i els vint-i-cinc anys de la de Joan Fuster.

Switch to mobile version