Autor Societat
10 Juny 2017 a 10:00

Gran Premi de Moto GP 2017 al Circuit de Barcelona-Catalunya

Dispositiu especial de trànsit i seguretat

La victòria a MotoGP es va decidir a l'últim revolt // Imatge cedida pel Circuit de Barcelona-Catalunya

La victòria a MotoGP es va decidir a l’últim revolt // Imatge cedida pel Circuit de Barcelona-Catalunya

Efectius tècnics i humans de l’SCT

Per gestionar el dispositiu de trànsit, el Servei Català de Trànsit utilitza diverses aplicacions informàtiques de transmissió d’imatges tant aèries com de càmeres fixes des del CIVICAT, en temps real, al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit, situat al Centre de Coordinació (CECOR), i que s’ha ubicat al Circuit de Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu.

Aquestes aplicacions possibilitaran la visualització en temps real tant de les imatges dels mitjans aeris de l’SCT com de les càmeres fixes instal·lades a les carreteres de les rodalies del Circuit. Tot plegat permetrà gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència que hi hagi a la xarxa viària catalana.

Els efectius tècnics i humans del Servei Català de Trànsit que participaran en el dispositiu per garantir la fluïdesa del trànsit i la seguretat dels usuaris són:
• 2 tècnics de gestió de trànsit desplaçats al Circuit i 2 tècnics més per al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit al CECOR
• 8 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 1 cap de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)*
• 2 mitjans aeris, tant pel seguiment i gestió local del dispositiu, com per a la informació viària general
• A més, hi haurà 22 càmeres fixes territorials instal·lades a peu de carretera i panells de missatgeria variable que aniran informant de l’evolució del trànsit

El Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), com a centre neuràlgic de la gestió de la mobilitat a Catalunya, organitza i coordina en temps real, les actuacions de gestió de trànsit que es duen a terme a la xarxa viària interurbana catalana, en col·laboració contínua amb la Policia de la GeneralitatMossos d’Esquadra i els diferents titulars de les vies. A més, informa de manera permanent i contínua de la situació de la mobilitat i el trànsit i de les possibles incidències durant aquests dies perquè els usuaris coneguin la situació a les carreteres catalanes.

Dispositiu Mossos d’Esquadra

El dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra amb motiu d’aquest Gran Premi implicarà la participació d’un ampli dispositiu policial. El dispositiu es divideix en tres grans àmbits d’actuació:

1) El dispositiu policial per garantir el normal desenvolupament del campionat i prevenir la seguretat de tots els assistents durant els tres dies de celebració d’aquest esdeveniment esportiu. Les àrees policials que hi intervindran seran:

    – l’Àrea de Recursos Operatius/USC, encarregada, principalment, de garantir la seguretat a la prova esportiva i que vetlla perquè el campionat es desenvolupi amb total normalitat.

    – l’Àrea Regional de Trànsit, encarregada de regular i proporcionar fluïdesa al trànsit, adoptant les mesures especials establertes per tal d’agilitzar l’entrada/sortida de vehicles del Circuit.

   – També hi intervenen altres unitats especialitzades: Tèdax, Canina, Subsòl, Policia Administrativa, Sala Regional de Comandament, Investigació, OAC, Hèlix

2) Part dels efectius descrits anteriorment formaran part d’un dispositiu policial per garantir el trànsit de viatgers des de l’estació de tren de Montmeló fins el Circuit i el normal desenvolupament de l’activitat comercial d’aquest municipi. L’ ABP Mollet del Vallès, en coordinació amb efectius de la Policia Local i de Protecció Civil de Montmeló, realitzarà un dispositiu específic per tal de protegir els usuaris dels espais i les vies públiques de possibles furts i robatoris i també d’altres incidents que es puguin produir tant a l’estació de Renfe (en coordinació amb personal d’aquesta companyia) com en el marc de les diferents activitats relacionades amb l’esdeveniment esportiu (comerç, restauració,…) durant aquests dies. També amb la col·laboració d’efectius de Protecció Civil, el Sistema d’Emergències Mèdiques i vigilància de Renfe.

Pel que fa al control en l’arribada/tornada de viatgers a l’estació de Renfe, s’incrementaran els efectius policials per mantenir la seguretat. Efectius de paisà de l’Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET) controlaran els combois entre Barcelona i Montmeló per tal de detectar aquelles persones que puguin dedicar-se a realitzar furts.

3) S’establirà un dispositiu policial per garantir la seguretat durant les dues nits anteriors al gran premi motivat per l’elevada concentració de persones (20.000 aproximadament) al municipi de Montmeló i també en alguns espais industrials de Granollers i Montornès, en què poden concórrer seguidors del motor, i especialment del motociclisme. Participaran efectius de l’ABP de Mollet del Vallès juntament amb efectius d’ordre públic (BRIMO) i de l’Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Nord així com de les Policies Locals de Montmeló, Montornès del Vallès, Granollers i membres de Protecció Civil, Creu Roja i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Mesures especials de circulació, ordenació i regulació de trànsit

El Servei Català de Trànsit establirà mesures especials de trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del Circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. Per aquest motiu, s’habilitaran diferents carrils addicionals tant d’entrada al recinte com de sortida, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries, tant d’entrada al Circuit com en el procés de buidatge de la instal·lació.

Les mesures especials de trànsit afectaran les següents vies als municipis de Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Montmeló, Montornès i Granollers. A més, aquestes vies seran les que podran concentrar més problemes viaris en les proximitats al Circuit de Montmeló.

►AP-7/C-33
►C-35
►C-17
►BP-5002
►BV-5003
► C-352

Senyalització i panells de missatgeria variable

D’altra banda, es reforçarà la senyalització per tal d’indicar les rutes d’accés i de sortida. En concret, s’instal·laran un total de 19 senyals informatives d’orientació per tal d’indicar el recorregut d’accés al càmping de Montmeló des dels diferents punts d’entrada al Circuit (C-17, AP-7 i BV-5003). A més, es reforçarà la senyalització per poder mantenir ocupats els dos carrils de circulació de sentit únic a la C-35, des de l’accés Oest fins al Nus de Parets, durant la sortida del Circuit.

Així mateix, en els panells de missatgeria variable (PMV), ubicats a les proximitats del Circuit, se senyalitzarà la sortida recomanada per accedir a les instal·lacions en funció de les intensitats de les congestions. A més, s’instal·larà senyalització informativa a la rotonda d’accés a Montmeló des de la carretera BV-5003 (Rotonda de les Claus), amb un missatge alternant, indicant que l’entrada a Montmeló per aquest punt només està permesa a les motocicletes.

El Servei Català de Trànsit demana als usuaris que als voltants del Circuit de Montmeló no utilitzin els itineraris marcats pels dispositius GPS, atès que no inclouen el desplegament d’aquestes mesures especials. Cal seguir en tot moment les indicacions dels agents a peu de carretera i del personal autoritzat.

Switch to mobile version