Autor Economia
19 Juliol 2017 a 15:00

1,5 milions d’euros per a start-ups catalanes

Nova línia d’ajuts directes d’Empresa i Coneixement

 

Patents tecnològiques // Imatge del web de Pixabay

Patents tecnològiques // Imatge del web de Pixabay

El 80% de l’ajut, de fins a 75.000 euros per empresa, s’entregarà abans d’iniciar el projecte sense necessitat d’aval, i se’n podran beneficiar una vintena d’start-ups tecnològiques cada any.
Podran destinar els diners a l’execució del seu pla de negoci en àmbits com les despeses de personal, la inversió en materials i equipaments, el lloguer d’espais, la contractació de serveis legals o l’elaboració d’estratègies de comunicació, entre d’altres.
 
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- obrirà la setmana vinent una nova línia d’ajuts directes de fins a 75.000 euros per a les start-ups tecnològiques catalanes. Es tracta de la nova línia d’ajuts Start-up Capital d’ACCIÓ, amb 1,5 milions d’euros de pressupost, que té per objectiu garantir cada any el creixement en fase inicial d’una vintena d’empreses emergents catalanes.
Aquest ajut s’oferirà a les start-ups que tenen la tecnologia com a principal factor diferencial i per a les quals aquest suport representi l’impuls necessari per accedir a les primers rondes de finançament privat. Seran ajuts directes d’entre 45.000 i 75.000 euros que les empreses emergents destinaran a executar el seu pla de negoci, un 80% dels quals s’entregaran abans d’iniciar el projecte i sense necessitat d’aval.
Les start-ups, que hauran de tenir entre 3 mesos i 3 anys de vida per beneficiar-se de l’ajut, podran destinar aquests diners a l’adquisició de materials i equipaments, les despeses de personal, el lloguer d’espais, la contractació de serveis a tercers i serveis legals, l’elaboració d’estratègies de comunicació i les llicències d’ús de software. La iniciativa també contempla que l’start-up pugui utilitzar aquest ajut per realitzar proves pilot i prototips, així com per assumir les despeses associades a la sol·licitud de patents.
La voluntat de la línia d’ajuts Start-up Capital, a banda d’impulsar el creixement de les empreses emergents catalanes, és contribuir a l’enfortiment dels ecosistemes d’innovació oberta a Catalunya. I és que segons el Baròmetre de la Innovació a Catalunya d’ACCIÓ, les empreses emergents són la principal font d’innovació del teixit empresarial català: en concret, un 67% de les empreses de menys de 5 anys de vida declara que innova, consolidant-se com el segment que ho fa amb més intensitat.
Les start-ups podran accedir als ajuts per concurrència competitiva a través del web www.accio.gencat.cat, des de la setmana vinent i fins el proper mes d’octubre.
 
Suport públic a les start-ups catalanes
El programa Start-up Capital complementa altres iniciatives i actuacions com el Pla Esprint, un programa d’acceleració d’start-ups de 8 mesos de durada que té l’objectiu d’impulsar la seva internacionalització elaborant un pla internacional, trobar finançament per executar-lo i fer un viatge empresarial a l’estranger. La vintena d’start-ups que han participat en la segona edició del programa han multiplicat per 5 les exportacions, creat 60 llocs de treball, captat 3 milions d’euros d’inversió privada en capital i augmentat un 122% la facturació.
Es tracta d’allgunes de les empreses emergents catalanes que formen part del Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ que identifica més de 1.000 start-ups catalanes, que sumen prop de 10.000 treballadors, facturen 1.300 milions d’euros i operen sobretot en els sectors de software d’internet i comerç electrònic. Aquesta eina digital té l’objectiu d’impulsar la projecció internacional de l’ecosistema start-up català i de contribuir a la captació d’inversions per part d’aquestes empreses, sobretot des d’una perspectiva internacional.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 39 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 110 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
Switch to mobile version