Autor Articles i estudis
21 Desembre 2017 a 18:00

Osinow Dolny, el poble dels perruquers i de les dues neteges ètniques

ireneu friseur

foto:http://ais.badische-zeitung.de

Les zones de frontera, per ser zones de contacte entre països amb realitats diferenciades, són zones propícies al fet que la història produeixi altres realitats particulars que sorprenguin a propis i estranys. Casos com el de Moresnet-Neutral (veure Moresnet, un petit país d’apàtrides.) O el del pont fronterer més curt del món (veure El Marco, el llogaret partit pel pont fronterer més curt del món) o bé el de la corda del Penyal de Vélez (veure Penyal de Vélez: el patètic i absurd rècord de la frontera més curta del món), són habituals en totes les fronteres del món encara que no per això deixen de sorprendre’ns. Tal és el cas que succeeix a la frontera de Polònia amb Alemanya, on el petit poble de Osinow Dolny, amb tan sols 190 habitants té el sobrenom de “Poble dels Perruquers” per tenir gairebé tres quartes parts dels seus veïns dedicats a la perruqueria, per a delícia dels seus veïns alemanys que travessen la frontera en massa per arreglar-se la pelussera a preus de saldo. La dada, sens dubte li resultarà sorprenent, encara que potser no hauríem de quedar-nos només amb l’anècdota ja que, darrere d’aquesta curiositat, s’amaga una tràgica història humana. Història humana que parla no d’una, sinó de dues brutals i sense misericòrdia neteges ètniques.

Un dels majors filòsofs que ha donat la humanitat (i, al seu torn, un dels menys compresos pels estudiants de totes les èpoques, tot sigui dit) ha estat Immanuel Kant. Aquest filòsof alemany va néixer a Königsberg (Prússia) el 1724 i en aquesta ciutat va passar tota la seva vida fins que va morir el 1804, però, si mirem en l’actualitat, aquesta ciutat es diu Kaliningrad i pertany a Rússia. Què ha passat perquè una ciutat de cultura alemanya durant segles, de cop i volta no tingui res a veure amb Alemanya i estigui en mans russes? Retrocedim una mica en la història…

Les immenses planes d’Europa central, des de sempre, han estat un camp de batalla ideal per a tots els exèrcits i cultures que han passat per elles. Els alemanys eren uns d’ells, i des de l’Edat Mitjana es van estendre per la riba sud del Mar Bàltic fins al que avui és Lituània, creant el que es va donar a anomenar el regne de Prússia. Regne integrat dins de l’Imperi Alemany (i coneguts pels seus cascos militars acabats en punxa) fins a la I Guerra Mundial, en què la derrota alemanya el 1918 va fer que el territori de Prússia es dividís en dos proporcionant una sortida al mar a Polònia.

Anys després, i un cop esclatada la Segona Guerra Mundial, Hitler, obsessionat amb la unificació sota la bandera nazi de tots els territoris on havien pobladors de cultura germànica, va iniciar el 1941 l’Operació Barba-roja, en què, avançant cap a l’est, va ocupar Polònia, Ucraïna i Rússia, fins arribar a les portes de Moscou, causant grans baixes en els exèrcits soviètics. No obstant això, l’ofensiva alemanya va xocar de cara amb l’hivern i amb la tenacitat dels russos, el que va permetre que el 1944 l’Exèrcit Roig comencés la reconquesta. Una reconquesta que, personalitzada en les poblacions alemanyes autòctones, es cobraria amb escreix les brutalitats que l’exèrcit nazi havia infligit a les comunitats autòctones no alemanyes que s’havia anat trobant pel camí.

Els nazis, davant l’avanç imparable dels soviètics, van recular cap a territori alemany, fugint amb ells tota la població civil germànica que hi havia pel camí, tenint en compte que, davant els rumors que arribaven de les barbaritats comeses per l’Exèrcit Roig a les terres reocupades, el futur que els esperava era qualsevol cosa menys plàcid i favorable.

D’aquesta manera, quan Alemanya es va rendir el 1945, els Aliats i -sobretot- l’URSS van decidir reordenar les fronteres existents entre Berlín i Moscou en funció dels interessos estratègics soviètics, fent pagar els plats trencats a Alemanya i a les comunitats germàniques autòctones de països com ara Hongria, Romania, Txecoslovàquia o Polònia.

Polònia, justament, en trobar-se entre Alemanya i la Unió Soviètica va patir un desplaçament de les seves fronteres cap al nord i cap a l’oest. Això va significar que 170.000 km2 (com 2 vegades Portugal) de territori polonès limítrofs amb l’URSS fossin annexionats pels russos, mentre que, en compensació, se li van donar 110.000 km2 de territoris alemanys (prusians) enganxats amb Polònia.

Així les coses, amb el beneplàcit dels Aliats i per tal d’homogeneïtzar ètnicament tot Europa central i oriental (els segles d’ocupacions i colonitzacions havien creat una escudella barrejada de cultures que era un perill continu de conflictes) tota la població autòctona d’origen polonès que vivia en els nous territoris pertanyents a la URSS va ser expulsada cap a Polònia, alhora que el govern polonès feia el mateix en els terrenys anteriorment alemanys amb els pobladors d’origen germànic que portaven segles en aquelles terres.

Alemanya, d’aquesta manera, en aplicació de la Conferència de Postdam (juliol 1945) perdia tots els territoris que, pertanyents a Prússia des de feia segles, tenia des del riu Oder (línia Oder-Neisse) fins a les repúbliques bàltiques en benefici de Polònia i l’URSS, però no només això, sinó que tota la població de cultura alemanya que encara els ocupava va ser expulsada i reinstal·lada com es va poder en els límits de l’Alemanya actual. Això va significar el desplaçament de més de 7 milions d’alemanys durant la postguerra, d’aquests territoris que, en bona part, van ser recolonitzats per gairebé 2 milions de polonesos que havien estat expulsats al seu torn dels territoris polonesos reassignats a la Unió Soviètica.

D’aquesta manera, la perruquera Osinow Dolny, tot i ser abans de la guerra de profundes arrels alemanyes, en l’actualitat és una població única i exclusivament polonesa. Una població que, fruit del període soviètic, que va afectar a les economies de tots els països que van quedar després del Teló d’Acer (veure Romania o quan l’austeritat extrema destruí un país), manté un nivell de vida molt més baix que els seus reunificats veïns alemanys, el que els permet tenir uns preus molt assequibles. Preus assequibles que, al seu torn, són una atracció de riquesa per a la zona i que fan que, enlluernats per un estilisme barat, dos pobles s’hagin oblidat de la infinita tragèdia humana que va significar patir en les seves carns una guerra mundial i dues neteges ètniques.

-Ireneu Castillo-
@ireneuc

Switch to mobile version