Autor Sanitat
24 Febrer 2018 a 10:00

La grip es manté a nivell epidèmic baix

La taxa se situa als 158,83 casos per 100.000 habitants

Finalitza l'epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l'Intitut Català de la Salut

Finalitza l’epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l’Intitut Català de la Salut

La taxa d’incidència de síndromes gripals s’ha mantingut durant l’última setmana amb una incidència de 158,83 casos per 100.000 habitants que es correspon amb un nivell baix d’intensitat respecte del llindar epidèmic establert per aquesta temporada de 109,4 per 100.000 habitants. L’activitat gripal hauria arribat al seu pic la setmana del 15 al 21 de gener, continuant el descens d’activitat per aquesta temporada.
Durant la setmana del 12 al 18 de febrer, els casos de grip han continuat disminuint en tots els grups d’edat, excepte en el menors de cinc anys que presenten una taxa de 519,12 casos per 100.000 habitants, que representa un increment del 44,3% respecte a la setmana anterior.
Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 12 al 18 de febrer s’han registrat 17 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 1.008. A més, el 63,7% no estaven vacunats. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).
 
Activitat als centres sanitari

Durant la setmana del 12 al 18 de febrer, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 69.270 urgències, de les quals 8.012 han requerit ingrés hospitalari (11,57% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han augmentat un 5,71% i els ingressos hospitalaris han augmentat un 1%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2017, l’activitat urgent ha disminuït un 0,35% i el nombre d’ingressos s’ha reduït un 0,64%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 78,95% són pacients adults (54.688), mentre que el 21,02% restant correspon a població pediàtrica (14.561). En relació amb la setmana anterior s’ha incrementat un 0,41% la proporció de pacients pediàtrics.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 26.390 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 38,10% del total de les urgències, un 4,3% més que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 12 al 18 de febrer s’han atès un total de 734.223 visites, un 2,3% més que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 708.338 s’han fet als centres d’atenció primària i 25.885 al domicili del pacient.
Per grups d’edat, el 17% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 46% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 37% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 1,8% més de visites.
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 12 al 18 de febrer han atès un total de 21.686 visites, un 6,7% més que la setmana anterior.
 
Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 36.083 casos aquesta setmana dels quals 2.333 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació a la setmana anterior suposa un lleuger augment dels casos (d’un 1,83% més) i un descens de les visites domiciliàries (d’un 3,03% menys).
 
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els seus plans de contingència, previstos per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment.
L’objectiu final d’aquests plans de contingència és que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Els plans es concreten en la posada en marxa de llits de reforç per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris, en la millora de fluxos de pacients entre dispositius, en la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i en el reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària entre d’altres.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Switch to mobile version