Autor Societat
10 Juliol 2018 a 10:00

Greene3D, millor iniciativa en economia circular

Premiat per la Generalitat i el Parc de Recerca UAB

8e Programa Generacio idees UAB// Foto: UAB

8e Programa Generacio idees UAB// Foto: UAB

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el Parc de Recerca UAB han lliurat els premis als dos projectes guanyadors de la vuitena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa per dotar d’eines al personal investigador i doctorand en la creació de solucions innovadores en economia circular.

El primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, ha estat per al projecte Greene3D, que combina innovació i economia circular. Laura López Mir, doctora en física de Materials per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA), han proposat el desenvolupament de material sostenible destinat a la impressió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstic.

Utilitzen com a residu el pinyol d’oliva, un recurs molt abundant i accessible a l’estat espanyol. Actualment, el pinyol d’oliva ja es fa servir com biocombustible, com a additiu per a ciment i ceràmica o com a filtre de metalls pesats. Les dues emprenedores li afegeixen l’avantatge de la fabricació a mida que ofereix la tecnologia 3D. Entre les potencials aplicacions del material es troben l’absorció de metalls pesants, el filtratge d’aire o les peces industrials lleugeres amb propietats d’aïllament acústic i tèrmic.

El segon premi del Programa, que consta de 1.500 euros i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka, se l’ha endut Cerclab, impulsat per Marta Santamaría, investigadora de la Universitat Politècnica de Barcelona i Gerardo Ezequiel i Erica Volpini, socis fundadors de Semilla. Es tracta d’un laboratori 4.0 que té l’objectiu d’aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor. Des d’una perspectiva d’innovació social i col·laborativa, Cerclab inclou un espai físic de recuperació i transformació de plàstic reciclat dels residus d’envasos.

A més a més, també contempla una plataforma web d’innovació oberta on s’impartiran cursos d’innovació social i tecnològica i es fomentarà la col·laboració i sinèrgies entre usuaris promocionant la inclusió sociolaboral de persones amb diversitats o en risc d’exclusió.

Els projectes han estat valorats per un jurat format per Iván Martinez, vicegerent de Recerca de la UAB; Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Konstantinos Kourkoutas, coordinador del CORE Ciutats Intel·ligents i Sostenibles de la UAB, i Joan Fresno, responsable tècnic del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

El Programa de Generació d’Idees

La vuitena edició del Programa de Generació d’Idees s’ha centrat en el sector de l’economia circular, que pretén trencar amb el concepte lineal i insostenible d’extreure, produir, consumir i llençar. L’objectiu era crear sinergies entre investigadors, empreses, entitats i ciutadans per generar projectes capaços d’oferir nous models de consum i producció sostenibles a partir de propostes d’experts en la temàtica.

Durant un mes i mig, una vintena d’investigadors i investigadores d’universitats catalanes i de centres de recerca han rebut formació per generar solucions de mercat a partir de la seva recerca i resoldre reptes de l’economia circular. Tots ells han treballat en equips multidisciplinaris per desenvolupar el seu projecte innovador i han estat assessorats per mentors experts.

Des de la primera edició, el Programa de Generació d’Idees ha generat 83 projectes, dels quals han sorgit 7 patents i s’han creat deu noves empreses innovadores: Ovatec, AEInnova, Bioeclosion, Crowdmobile, Axia, Mass Factory, Make-R, Pump-it, Sensing Solutions i Visual Tagging Sevices.

Switch to mobile version