Autor Societat
18 Setembre 2018 a 10:00

Campanya preventiva de controls de transport escolar i viatgers

Des d’ahir dilluns i fins diumenge 23 de setembre

autobus autocar //Foto arxiu Joan Murcia

autobus autocar //Foto arxiu Joan Murcia

El Servei Català de Trànsit (SCT) posa en marxa juntament amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya preventiva de controls intensius de transport escolar i de menors i també de viatgers aquesta setmana, des d’ahir dilluns 17 i fins diumenge 23 de setembre, tant en zona interurbana com en zona urbana.
Aspectes que es controlaran
Els agents vetllaran per garantir la seguretat en aquest tipus de transports controlant-ne sobretot les condicions administratives, del servei i dels vehicles.
  • En concret, vigilaran si disposen d’una autorització administrativa específica per realitzar el transport;
  • l’ús dels sistemes de seguretat passiva; si cada passatger compta amb una plaça o seient; el compliment de les parades o itineraris fixats;
  • si es viatja amb un acompanyant de transport escolar o cap a centres d’educació especial; o bé si es reserva les places pròximes a les portes de servei a persones de mobilitat reduïda, entre d’altres.
  • Així mateix, i quant a les condicions dels vehicles, es denunciaran aspectes com realitzar un servei amb un vehicle de més antiguitat de la màxima permesa, l’incompliment de les prescripcions tècniques sobre l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, l’incompliment de l’obligació de subscriure les assegurances preceptives, o no disposar del rètol indicatiu de transport escolar, entre d’altres.     
La campanya preventiva de controls de transport escolar i de menors així com de viatgers serà la tretzena campanya preventiva i integral que coordina enguany el Servei Català de Trànsit, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogo-alcoholèmia, camions, distraccions, velocitat i motocicletes, entre d’altres. En total, aquest 2018, s’han planificat un total de disset campanyes, que incideixen en els principals factors de sinistralitat. Enguany, durant el mes d’abril ja es va dur a terme una campanya específica de controls intensius de transport escolar i de menors en el període comprès entre el dia 4 i 8. En total, es van aturar 138 vehicles i s’hi van imposar 25 denúncies.
Accions complementàries per reforçar la campanya
Els usuaris seran informats d’aquesta campanya policial a través de tres missatges publicats als panells situats a les carreteres catalanes al llarg de la setmana:
  • CONTROLS TRANSPORT ESCOLAR i CONTROLS TRANSPORT     VIATGERS
  • CORDA’T SEMPRE EL CINTURÓ
  • EL CINTURÓ ET SALVA LA VIDA
 
A més, l’organisme difondrà durant aquesta setmana a les xarxes socials el material audiovisual que porta per títol “A l’autocar, també”. Com a conseqüència de l’accident de Freginals el març del 2016, l’SCT va endegar una campanya per recordar a tota la ciutadania la necessitat de cordar-se el cinturó de seguretat en tots els vehicles, també en els autocars. En aquesta acció divulgativa audiovisual on els infants actuen com a prescriptors, es destaquen les mesures de seguretat reglamentàries per a la protecció dels menors quan viatgen en vehicles de transport escolar.
D’altra banda, el mes de juny passat, l’SCT va impulsar una campanya de conscienciació viària per reforçar la seguretat en els desplaçaments en vehicles de transports de viatgers que incideix en consells adreçats específicament als passatgers. Aquesta iniciativa es va concretar en un material audiovisual “Passatgers segurs, a l’autocar també”, que es visiona a l’inici dels trajectes dels vehicles de les empreses associades a la FECAV i que incideix en consells adreçats específicament als usuaris d’aquest tipus de transport.
El cinturó, bàsic per salvar vides!
La utilització d’aquest sistema de seguretat passiva és fonamental com a mesura d’autoprotecció:
·         En un accident, l’ús del cinturó redueix el risc de morir un 75%. El seu ús combinat amb el coixí de seguretat, si el vehicle en porta, redueix el risc de morir un 80%.
·         En cas de bolcada o gir brusc, l’ús del cinturó és fonamental. No portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals.
 Obligatori i sempre ben cordat!
El Servei Català de Trànsit recorda que estan obligats a portar el cinturó de seguretat el conductor i els ocupants dels vehicles, degudament cordats, tant per circular per les vies urbanes com interurbanes.
No utilitzar adequadament el cinturó és una infracció greu, que comporta una multa de 200 euros, però no suposa una pèrdua de punts. Només es detreuen punts, un total de 3, si l’infractor és el conductor.
Switch to mobile version