Autor Societat
30 Octubre 2018 a 10:00

Inversió de 23,5 milions d’euros de la Diputació per preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació

D’edificis monumentals i jaciments arqueològics

Marc Castells Subvencions Patrimoni Diba//Foto: Diba

Marc Castells Subvencions Patrimoni Diba//Foto: Diba

Coincidint amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, que se celebra aquest any, la Diputació destina 23.586.642,43 € a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació, mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics. Aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació en actuacions de l’SPAL.

Castells ha assegurat que és una “aposta sense precedents, de les més importants a nivell econòmic”, una inversió que repercutirà a tot el territori de la demarcació de Barcelona i “permetrà un retorn econòmic i social en base a la generació d’activitat econòmica, vinculada a la recuperació arquitectònica, però alhora també permetrà, en base a la identitat local dels municipis, crear rutes, crear relats que permetin fer arribar, en aquests municipis, gent d’arreu del territori que els vulgui conèixer i visitar”.

https://youtu.be/03rUUSoA0v0

En aquesta línia, el president de la Diputació ha explicat que, a més de generar economies vinculades al món del turisme, “provocarà un benefici colateral extraordinari» pel fet «que molts d’aquests béns que la Diputació ajudarà a restaurar podran ser utilitzats”.

Durant la seva intervenció, Castells també ha recordat els més de cent anys de tasca que es duu a terme des de l’SPAL, fet pel qual “la nostra tradició ens avala” i aquesta inversió posarà “en valor el futur que poden generar totes aquestes intervencions en petits municipis, però també en grans municipis, en tot tipus de patrimoni: des de castells, esglésies, ateneus i museus, etcètera”.

D’altra banda, el cap del Servei Arquitectònic Local de l’SPAL, Joan Closa, ha fet èmfasi en la idea que “qui en sortirà beneficiat és el patrimoni” i ha posat com a exemple que aquest nou ajut de la Diputació és una bona notícia “pels que som experts i coneixedors del patrimoni”. Closa també ha detallat els criteris de valoració dels projectes, com la seva qualitat, la viabilitat, la idoneïtat i el cofinançament.

Més de 200 projectes

El programa, impulsat per la Diputació de Barcelona, dona suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, donant una subvenció del 100% de l’import sol·licitat. El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l’ús actual.

https://youtu.be/U70sG6d-J6w

Pel que fa als edificis o edificacions d’interès històric, cultural, arquitectònic o paisatgístic, les obres que compten amb el suport de la Diputació tenen l’objectiu de garantir la seguretat de l’equipament, millorar-ne la funcionalitat, reduir el consum energètic i, alhora, implantar les energies renovables. A més també es treballa per evitar-ne la degradació.

D’altra banda, les actuacions de recerca històrica i consolidació de restes de jaciments arqueològics que han rebut suport de la corporació han de formar part d’un projecte que tingui per objectiu donar-los valor i difondre’ls.

Aquest programa, inclòs dins del Pla “Xarxa de Governs Locals 2016-2019“, també ha comptat amb un reconeixement específic als petits municipis, de fins a 1.000 habitants, i que consisteix en assistència tècnica i jurídica especialitzada.

Més de 100 anys apostant pel patrimoni

El suport de la Diputació al patrimoni arquitectònic de la demarcació no és nou. El 9 de juny de 1914, sota la direcció d’Enric Prat de la Riba, la Diputació va crear el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que té l’objectiu d’assessorar i oferir suport tècnic i científic als municipis a l’hora de dur a terme actuacions en els seus monuments i centres històrics.

Conegut antigament com a Servei de Catalogació i Conservació de Monuments, va ser el primer organisme d’una administració pública estatal dedicat a la salvaguarda, conservació i restauració del patrimoni monumental.

Al llarg d’aquests més de cent anys d’història, l’SPAL s’ha convertit en un referent absolut de la restauració monumental, sempre a l’avantguarda del debat tècnic, científic i legal en matèria de conservació, catalogació i restauració. Entre les restauracions més emblemàtiques, hi trobem el Palau Güell (Barcelona), el Monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà), el Castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera), l’església de Sant Vicenç de Malla (Malla), l’església de Sant Jaume Sesoliveres (Igualada) i l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs).

Switch to mobile version