Autor Economia
29 Octubre 2018 a 10:00

Satisfacció parcial entre organitzacions empresarials catalanes

Per l’aprovació del RDL per la transició energètica

Instal•lacions elèctriques // Imatge del web de Wikimedia

Instal•lacions elèctriques // Imatge del web de Wikimedia

Des del punt de vista de diferents organitzacions empresarials catalanes, el text del RD en el seu conjunt és positiu, obre noves vies de generació elèctrica renovable, inclou mesures per afavorir l’autoconsum i també liberalitza la recàrrega de vehicles elèctrics. Tanmateix el redactat proposa un nou canvi de tarifes  d’alta tensió que, sense cap mena de criteri tècnic, deixa en desavantatge competitiva 4.450 empreses aEspanya                 , 3.277 d’elles ubicades a Catalunya i la resta, principalment entre Aragó i Extremadura.

Diferents organitzacions empresarials catalanes van demanar a la Ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Rivera, i als diputats catalans amb representació parlamentària que es pogués corregir l’aplicació del canvi de tarifa elèctrica durant el tràmit parlamentari abans que s’efectués la votació del dijous passat. Les organitzacions recorden que el canvi de tarifes d’alta tensió que converteix la 6.1b (consumidors connectats entre 30 i 36kV) en Tarifa 6.2 suposa un sobre cost de 300M d’euros anuals a aquestes 3.277 empreses catalanes que estan connectades a 25KV.

Durat la sessió de debat i votació, la Ministra Rivera va reconèixer el greuge existent en el cas del canvi tarifari i ha expressat la voluntat del Govern actual de retornar les competències per la fixació de tarifes de distribució elèctrica a la CNMC, com a autoritat competent per fer-ho. Les organitzacions empresarials catalanes que treballen des de fa dos anys per evitar la repercussió del greuge del canvi tarifari han rebut amb certa satisfacció la voluntat del Govern expressada per la Ministra Rivera tot i que esperaven que el text del RD 15/2018 hagués incorporat la modificació per escrit abans de la seva aprovació al Congrés. A partir d’ara,  faran un seguiment directe del tràmit parlamentari d’aquesta llei per tal que es pugui corregir el canvi tarifari en alta tensió que sol·liciten.

El canvi que van demanar les organitzacions empresarials és senzill, es tracta d’incloure a la tarifa 6.2 les empreses amb nivell detensió de peatge a partir de 25kV.

La reivindicació de les organitzacions empresarials ve de lluny i té com a base la Plataforma kV25/30 que va xifrar, l’any 2016, en 5.800 les empreses que estaven sotmeses a les tarifes 6.1A i 6.1B. El canvi a la tarifa més reduïda 6.2 beneficiarà tan sol a unes 1.200 empreses que obtenen un avantatge econòmic consistent en la reducció del cost del subministrament elèctric. Si partim dels preus d’electricitat registrats en 2016, les empreses beneficiades reduirien encara més el cost del MWh en un 43%. Segons informacions proporcionades pels propis mitjans de comunicació, la mesura pot suposar un estalvi econòmic de 50 milions d’euros anuals a aquestes empreses connectades entre 30 i 36kV i que passaran a tarifa 6.2.

“El més greu d’això és que aquest criteri tarifari el va decidir el Govern anterior, sense cap base tècnica per justificar-lo i havent tret les competències a la CNMC qui va interposar una denúncia contra el Govern espanyol davant del Tribunal Suprem per vulneració de competències en la fixació dels preus de peatge a finals de 2017”, al·leguen les organitzacions empresarials.

Per tot això, les entitats ja van demanar el mes passat al nou president del Govern, Pedro Sánchez, que retornés les competències en la fixació del preus de peatge a la CNMC i que es corregís el nivell de potència de connexió en el canvi de tarifa cap a la 6.2.

I ara, les mateixes entitats s’han dirigit avui per escrit a tots els diputats i diputades catalans al Congrés perquè votin en contra d’aquest RDL si no es corregeix el redactat durant aquests dies de tràmit parlamentari.

Switch to mobile version