Autor Economia
17 Novembre 2018 a 10:00

PIMEC valora de forma positiva l’evolució moderada de la inflació subjacent

L’entitat recorda que cal una reforma del sector elèctric orientada a reduir els costos

PIMEC dades atur octubre-18// Pimec

PIMEC dades atur octubre-18// Pimec

Tenint en compte les dades relatives a l’índex de preus al consum publicades per l’INE:

PIMEC valora de forma positiva l’evolució moderada de la inflació subjacent,  en l’actual context de creixement econòmic, creació d’ocupació i reducció de l’atur.

Els preus a l’octubre observen una variació del 2,4% a Catalunya i del 2,3% a Espanya, una dècima per sobre del mes anterior en el segon cas. En conseqüència continuen en un nivell similar al dels darrers mesos.

Aquesta tendència del creixement de l’IPC està directament relacionada amb l’increment de preus dels productes energètics, benzines i electricitat. Els preus dels carburants i combustibles augmenten un 13,8% en relació a un any enrere i els de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua un 6,8% el darrer any.

Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent se situa en uns registres més moderats, de 1,1% a Catalunya, i de 1,0% a Espanya 

Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements dels preus en termes interanuals del transport (6,0%) i de l’habitatge (4,4%), relacionat amb els subministraments de la llar. Contràriament, moderen el creixement dels preus del parament de la llar (0,4%), els medicaments (0,7%) i el lleure i al cultura (-0,1%).

En relació a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada espanyola se situa una dècima per sobre (2,2% i 2,3%, respectivament). Tot i ser lleu, aquest major creixement dels preus comporta pèrdues de  competitivitat respecte als països europeus.

En un context de creixement econòmic (al voltant del 3%), de creació d’ocupació (l’afiliació al règim general augmenta d’un 3,5%) i de reducció de l’atur (del -5,8% en termes interanuals), PIMEC valora de forma positiva l’evolució moderada de la inflació subjacent. En aquest context econòmic, PIMEC veu amb preocupació que no s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat, ni els de la Generalitat.

Switch to mobile version