Autor Articles i estudis
9 Desembre 2018 a 12:00

El Big Data apunta cap a la recerca en medicina personalitzada en cardiologia

BIG DATA recerca cardiologia// UPF

BIG DATA recerca cardiologia// UPF

El projecte euCanSHare, coordinat per Karim Lekadir, membre del grup de recerca SIMBIOsys, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) i del BCN MedTechde la UPF, desenvoluparà la primera plataforma centralitzada, segura i sostenible per millorar l’intercanvi de dades transfrontereres i la investigació de medicina personalitzada en estudis múltiples en cardiologia.

El projecte ha començat l’1 de desembre de 2018, amb una durada de 4 anys i un finançament total de més de 6 milions d’euroseuCanSHare celebrarà la seva reunió de llançament a Brussel·les (Bèlgica), a la Societat Europea de Cardiologia, el pròxim 11 de desembre de 2018.

Inicialment la plataforma treballarà en 35 cohorts europees i canadenques que sumen més d’un milió de registres. Els estudis de cohort són estudis epidemiològics, observacionals, analítics prospectius o retrospectius. La plataforma inclourà àmplies funcionalitats per a la presentació, harmonització i anàlisi de dades.

La plataforma investigarà la cardiomiopatia diabètica, l’infart de miocardi i l’accident cerebrovascular 

Les característiques de la plataforma es mostraran i s’ajustaran a suposades condicions mèdiques associades a la cardiologia. Per exemple,  investigarà la cardiomiopatia diabètica, l’infart de miocardi i l’accident cerebrovascular utilitzant enfocaments integrals multifactorials i multiòmics.

El mòdul d’anàlisi de dades de la plataforma inclourà eines per a la segmentació d’imatges cardíaques, la quantificació cardíaca i el control de qualitat de les dades, així com també capacitats provinents de la bioinformàtica i l’aprenentatge automàtic.

Un projecte coordinat per la UPF

En aquest projecte, la Universitat Pompeu Fabra coordinarà un consorci multidisciplinari i altament experimentat que inclou onze institucions de recerca, dues organitzacions i dues PIME europees, i tres institucions canadenques. Entre les institucions de recerca participa al Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Consorci:

Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, España (coordinador)
Medical University of Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Alemanya
Erasmus Medical Centre Rotterdam, Holanda
Queen Mary University of London, Regne Unit
Katholieke Universiteit Leuven, Bèlgica
Barcelona Supercomputing Centre, Espanya
Centre de Regulació Genòmica, Barcelona, Espanya
National Institute for Health and Welfare, Finlàndia
Medical University of Greifswald, Alemanya
European Society of Cardiology, Sophia Antipolis, França
Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure, Viena, Àustria
Lynkeus Srl, Roma, Itàlia (PYME)
Nostrum BioDiscovery, Barcelona, Espanya (PYME)
Research Institute of the McGill University Health Centre, Montreal, Canadà
McGill University, Montreal, Canadà
McMaster University, Hamilton Health Sciences, Canadà

Switch to mobile version