Autor Societat
30 Març 2019 a 15:00

10 anys de celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física

Unes 300 persones van omplir el Caixa Forum Barcelona

Jornada Internacional Promoció Activitat Física //Foto: Pep Herrero

Jornada Internacional Promoció Activitat Física //Foto: Pep Herrero

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) i la Secretaria de Salut Pública (SSP) de Catalunya va celebrar ahir amb èxit al Caixa Forum Barcelona la jornada ‘10 anys del Dia Mundial de l’Activitat Física a Catalunya’, amb la presència de més de 300 persones inscrites que han pogut conèixer casos pràctics al voltant de la promoció de l’activitat física en els àmbits educatiu, esportiu, sanitari, local i laboral. El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, i el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, van obrir la jornada.
L’activitat, a les portes del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) i emmarcada en una nova Jornada Internacional de Promoció de l’Activitat Física impulsada a través del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF) de la SGEAF i del Pla de promoció de la salut a través de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) de la SSP, tenia també el suport de la Fundació Agrupació i ha despertat una gran expectació entre professionals i persones vinculades al foment de l’esport l’activitat física i la salut.
En la seva intervenció, Gerard Figueras ha recalcat que, en el marc dels objectius de Govern de “combatre el sedentarisme i l’obesitat infantil, volem arribar als 7,5 milions de catalans actius”. “Cal que inculquem els hàbits alimentaris saludables ja als més petits i els estils de vida actius”, afegia, i instava a aprofitar el teixit associatiu català, format per 18.000 entitats a tot territori, i el suport de les administracions per “fer un pas més, animar tota la població a moure’s i reduir els riscos del sedentarisme”. Quant a la jornada científica d’ahir, el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física es felicitava per la seva recuperació. “És un altaveu molt valuós per amplificar el missatge de dur una vida activa, a partir de les aportacions dels professionals que exposen les eines que posen a l’abast de la ciutadania en aquest objectiu”, ha conclòs.
Per la seva banda, Joan Guix va recordar que “el sedentarisme causa 3.000 morts anuals a Catalunya. Amb una dieta saludable i activitat física diària podem reduir-ho”. Guix ha reconegut que “queda camí per recórrer” en aquest repte, i per això, insistia en “la importància d’acumular 30 minuts d’activitat física diària si s’és adult, i 60 minuts si s’és un infant o adolescent”. Joan Guix ha avisat també que segons l’OMS, “la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa”, i que, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2017, el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i és major entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris. Entre les eines que el Govern té en marxa per combatre aquesta situació, ha destacat la celebració des de fa deu anys del Dia Mundial de l’Activitat Física i el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES).
 
5,3 milions de morts al món
El plat fort de la jornada va ser la conferència principal, a càrrec del Dr. Victor Matsudo, brasiler, director d’Agita Mundo (Xarxa Mundial per a la promoció de l’activitat física), especialista en medicina de l’esport i traumatologia, i assessor en promoció d’activitat física de l’OMS i la UNESCO, que va parlar de com va impulsar la celebració del DMAF cada 6 d’abril.
Matsudo no va defraudar al públic, i amb un to molt divulgatiu i amè va exposar evidencies de la relació entre activitat física i la salut, amb dades extretes d’estudis realitzats arreu del món. Després d’alertar que “el sedentarisme és l’enemic número 1 de la salut pública per la prevalença, la mortalitat i els costos que genera”, l’expert va assegurar que “amb molt poca activitat que faci una persona, ja redueix molt els riscos de patir malalties, com els infarts”. “Tot moviment compta. Cada pas suma” per substituir les pastilles, deia Matsudo, segons el qual 5,3 milions de persones al món moren per la manca d’activitat física, el segon factor de mort al món “i molt costós”. També va afegir que les dones que són mínimament actives redueixen en un 50 per cent el risc de patir càncer de mama.
La segona part de la jornada va constar de dues taules de debat. En primer lloc, es van exposar experiències en l’impuls i celebració del DMAF a Catalunya als entorns educatiu, esportiu, sanitari, local i laboral. El DMAF es celebra des del 2002 a tot el món i des del 2010 a Catalunya gràcies a l’impuls del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) i mitjançant diverses iniciatives de promoció arreu del territori.
La taula, moderada per Carmen Cabezas, subdirectora de promoció de la salut de la SSP, va exposar com es celebra aquesta jornada en una ABS, gràcies a Montse Navarro de l’ABS Alt Camp Oest (CAP Alcover Tarragona); el Repte de les 10.000 passes de l’Institut Català de la Salut, a través de Josep Maria Molina, coordinador de Medicina de Treball; la Setmana Saludable de l’edifici de la Generalitat de Girona, amb la intervenció de la tècnica de la SGEAF Maica Rubinat; el cas de La Cursa El Corte Inglés, a través del director de comunicació Jordi Romañach, i com es va desenvolupar la celebració de l’acte central del DMAF 2015 a Mollerussa, amb les explicacions de Jordi Aymerich, coordinador d’Esports del seu Ajuntament.
La segona taula de debat, amb el títol ‘Com fer de cada dia un DMAF?’, moderada per Daniel Brotons, cap de l’àrea d’Esport i Salut de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, va servir als assistents per conèixer casos pràctics duts a terme en diverses localitats d’aquí i de fora. Fernando Salom (Consell Insular de Menorca), Divina Farreny (CatSalut Lleida), Juanjo Garcia-Gil (Universitat Ramon Llull), Pepa Gispert (Ajuntament de Salt) i Andreu Benet (Universitat Autònoma de Barcelona), han estat els ponents.
En la part final de la jornada, l’exnedadora olímpica i entrenadora de natació Érika Villaécija va pronunciar una conferència en la qual va explicar com ha aplicat el que aporta l’entrenament esportiu a la vida diària. “De la natació he après la superació, la disciplina, la relació entre valors i família, un estil de vida i un aprenentatge per sempre”, va dir Villaécija, que ara, allunyada de l’esport d’elit, ha sabut canalitzar la seva “ànsia competitiva” fent activitat física durant una hora cada dia, “un hàbit que recomano a tothom pels beneficis que aporta”.
En la cloenda, Mariona Violán i Angelina González, coordinadores del PAFES, han presentat un resum dels 10 anys a Catalunya del DMAF, un aniversari que es commemora enguany i que coincidirà amb la celebració de l’acte central de la jornada a Vic el proper 5 d’abril. Aquest any la campanya ‘Activa la vida, millora la vida’ posa el focus en la gent gran, tenint en compte els múltiples beneficis que aporta la pràctica d’activitat física regular a les persones d’edat avançada, un col·lectiu que sovint té dificultats per mantenir uns hàbits actius.
Switch to mobile version