Autor Economia
16 Novembre 2019 a 10:00

PIMEC valora de forma positiva la moderació dels preus a l’octubre

En un marc d’alentiment en el creixement econòmic i la creació d’ocupació

IPC Octubre-19//Autor: Pimec

IPC Octubre-19//Autor: Pimec

Tenint en compte les dades relatives a l’índex de preus al consum publicades per l’INE:
PIMEC valora de forma positiva la moderació dels preus a l’octubre en un context d’alentiment en el creixement econòmic i la creació d’ocupació.

Els preus a l’octubre no varien a Catalunya i el seu augment en relació a fa un any continua en el 0,3% . Aquesta evolució, suposa, mantenir un ritme molt baix en el creixement dels preus.

Aquesta tendència està directament relacionada amb el comportament dels preus del transport i dels productes energètics, benzines, gas i electricitat. Els preus del transport cauen vuit dècimes, els dels carburants i combustibles se situen en negatiu (-4,7% en relació a un any enrere) i els de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua que cauen d’un -8,8% en relació a l’any anterior.

Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent es manté per sobre l’índex general, amb uns registre de l’1,2% a Catalunya.

Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements dels preus en termes interanuals de la restauració (2,5%), dels aliments i begudes no alcohòliques (1,4%) i de l’ensenyament (1,3%). De la seva banda, destaca la caiguda en els preus de l’habitatge (-3,3%), a partir de l’evolució de la calefacció i enllumenat i, del transport (-1,5%).

En relació a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada espanyola se situa cinc dècimes per sota (0,2% a Espanya i 0,7% a la UM, respectivament), sense variació a Espanya i disminució d’una dècima en el cas de la UM, en relació al mes anterior. Amb aquesta dinàmica, l’evolució d’aquest registre redueix la incidència positiva en la competitivitat via preus respecte als països europeus.

PIMEC destaca la incidència del preus de l’energia en l’evolució de l’IPC. Un dels reptes del nou govern serà el de reduir aquesta incidència a la vegada que s’avança en la descarbonització de l’economia. Per això, cal, reduir la dependència dels derivats del petroli augmentant el pes de l’electricitat en el mix energètic i, d’altra banda, actuar de forma ferma per tal de rebaixar els preus de l’electricitat, dels més elevats a nivell europeu pel segment productiu de les pimes.

Switch to mobile version